Studiu incredibil despre câini! Cățelușii se comportă exact ca bebelușii

Studiu incredibil despre câini! Cățelușii se comportă exact ca bebelușii

Un studiu științific care a comparat abilitățile puilor de câine comparativ cu pui de lupi crescuți de oameni a scos la iveală un lucru neașteptat. Abilitatea socială este un rezultat al domesticirii.

Câinii se nasc cu abilitatea înnăscută de a înțelege că comunicăm cu ei și încercăm să cooperăm cu ei”, a spus autorul principal al studiului, Hannah Salomons, doctorand la Universitatea Duke. Studiul a fost publicat în revista Current Biology.

Salomons și colegii au comparat 44 de pui de câine și 37 de pui de lupi (cu vârste cuprinse între 5 și 18 săptămâni) pe un model de temperament și sarcini cognitive. Într-un test, cercetătorii au ascuns niște recompense de hrană în unul din cele două castroane, apoi au dat fiecărui câine sau pui de lup un indiciu pentru a-i ajuta să găsească mâncarea.

În unele încercări, au arătat s-au privit în direcția în care mâncarea era ascunsă. În altele, au așezat un mic bloc de lemn lângă castronul potrivit - un gest pe care cățelușii nu-l mai văzuseră până acum - pentru a le arăta unde se ascundea delicioasa recompensă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Testul cu recompense, câștigat de cățeluși

Rezultatele au fost izbitoare: chiar și fără un antrenament specific, puii de câine cu vârsta de până la 8 săptămâni au înțeles unde să meargă și au fost de două ori mai predispuși să o facă bine decât puii de lup de aceeași vârstă care au petrecut mult mai mult timp în preajma oamenilor.

Șaptesprezece din 31 de pui de câine au mers în mod corect la bolul potrivit. În schimb, niciunul dintre 26 pui de lup crescuți de oameni a făcut decât o alegere întâmplătoare. Testele de control au arătat că puii de lup crescuți de oameni pur și simplu nu adulmecau mâncarea. Și mai impresionant, mulți dintre puii de câine au reușit chiar la prima serie de încercări.

„Nu este vorba despre ce specie este mai inteligentă”, a spus Salomons. „Puii de câine obișnuit și puii de lup s-au dovedit la fel de buni în testele altor abilități cognitive, cum ar fi memoria sau controlul impulsurilor motorii, care implicau ocolirea obstacolelor transparente pentru a obține hrană.”

Cățelușii mult mai intuitivi decât lupii

„Abia atunci când a venit vorba de abilitățile de intuiție a puiilor, diferențele au devenit clare.” Alte teste au arătat că puii de câine obișnuit aveau, de asemenea, de 30 de ori mai multe șanse decât puii de lup să se apropie de un străin.

„Cu puii de câine cu care am lucrat, dacă intri în incinta lor, ei se adună și vor să se urce pe tine și să-ți lingă fața, în timp ce majoritatea puii de lup aleargă la colț și se ascund”, a spus Salomons.

Și când li s-a prezentat mâncare într-un recipient care a fost sigilat, astfel încât să nu-l mai poată recupera, puii de lup au încercat, în general, să rezolve singuri problema, în timp ce puii de câine petreceau mai mult timp apelând la oameni pentru ajutor, privindu-i în ochi. Ca și cum ar spune: Sunt blocat, puteți rezolva asta?

Domesticirea duce la abilitate socială

„Acest studiu solidifică cu adevărat dovezile că abilitatea socială al câinilor este un produs al domesticirii”, a declarat profesorul Brian Hare al Universității Duke, autor principal al studiului. „Această abilitate îi face pe câini să fie atât de abile animale de serviciu, este ceva ce se nasc cu adevărat pregătiți să facă”.

„La fel ca sugarii umani, puii de câine înțeleg intuitiv că atunci când o persoană arată, încearcă să le spună ceva, în timp ce puii de lup nu. Credem că indică un element cu adevărat important al cunoașterii sociale, și anume că alții încearcă să te ajute”.