Un studiu publicat în revista Archives of Disease in Childhood, condus de un număr important de experţi de la Melbourne Children's Research Institute, a identificat diferenţe fiziologice care ar putea contribui la explicarea întrebării de ce Covid-19 are tendinţe mai puţin grave la copii.
Vase sanguine mai robuste, nivelurile de vitamina D sunt mai ridicate şi un sistem imunitar înnăscut mai puternic. Aceştia ar putea fi principalii factori care contribuie decisiv la a face copiii mai pţin vulnerabili la condiţiile mai grave pe care le-a impus noul coronavirus.
„Pacienţii pediatrici au şi niveluri ridicate de ACE-2 (receptor celular) - observă Nigel Curtis, de la Melbourne Children's Research Institute - cercetătorul care foloseşte coronavirusul pentru a infecta celulele.
Echipa de cerecetători a examinat toate studiie actualmente disponibile asupra acestui argument şi au analizat rezultatele pentru a dezvălui cauzele diferenţelor legate de vârstă în gravitatea simptomelor de Covid-19. „Cea mai mare parte a copiilor pozitivi la Covid-19 nu prezintă simptome sau manifestă doar simptome foarte uşoare, ca febră, tuse sau uşoare alterări ale simţului olfactiv sau ale gustului”, susţine autorul.
„Chiar şi pacienţii cu factori normali de risc pentru infecţii grave , ca imunoanularea, nu par asociaţi riscurilor mai ridicate de a contacta coronavirusul în formă acută”, a mai subliniat expertul.
Ce au observat specialiștii
Oamenii de ştiinţă au descoperit că la mulţi adulţi cu simptomatologie gravă au fost observate probleme anterioare la celulele endoteliale care îmbracă inima şi vasele sanguine, condiţii care măresc riscul coagulării sângelui, ictus şi atacuri de inimă. „SarsCov-2 infectează aceste celule şi provoacă inflamări - continuă expertul - la copii endoteliul este în general mai puţin compromis şi sistemul care împiedică coagularea sângelui e mai eficient”.
Un alt factor relevant, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar putea fi cea mai recentă vaccinare pentru alte boli, care ar putea să confere beneficii colaterale organismului celor mai tineri.
„Copiii au un răspuns imunitar înnăscut - observă Petra Zimmermann de la Universitatea Friburg - care reprezintă una din principalele apărări contra noului coronavirus. Şi microbiotica intenstinală la copii este mai eficace, bogată în vitamina D şi melatonină”.
„Vitamna D - concluzionează cercetătoarea - este cu regulariate integrată în copiii de vârstă mai mică de un an în multe ţări şi aceasta ar putea ajuta în prevenirea formelor mai acute ale infecţiei cu coronavirus”, scrie Metro News.