Studiu. A fost identificată „mama” întregii familii SARS-CoV-2. Modul diabolic în care a infectat o planetă întreagă
- Andreea Vlad
- 6 mai 2021, 10:26
Primul caz de Covid-19 nu a fost în Wuhan, așa cum se credea, iar prima variantă a virusului SARS-CoV-2 circula deja din octombrie 2019. Un studiu a identificat „mama” întregii familii a noului coronavirus responsabil de pandemie
Mai mulți cercetători ai Universității Temple din Philadelphia, conduși de Sudhir Kumar, au descoperit „strămoșul“ virusului SARS-CoV-2, scrie La Stampa,citată de Aleph News.
„Mama“ atâtor dezastre pentru cercetători are un nume clar: proCoV2 și prima sa variantă circula deja în lume în octombrie 2019. Evoluțiile și mutațiile succesive ale virusului apărut în China au dus apoi la o serie de sub-tulpini care au devenit dominante, în timp. Studiul a fost publicat în revista „Molecular Biology and Evolution“.
Mulți membri ai familiei virusului SARS-CoV-2 erau deja prezenți în lume
Cercetătorii conduși de Sudhir Kumar au pornit pe urmele genetice ale coronavirusului și, în baza hărților genetice, au descoperit că „mulți membri ai familiei a ceea ce avea să devină virusul SARS-CoV-2“ erau deja prezenți în întreaga lume înainte de primele cazuri identificate în Wuhan, în decembrie 2019.
Astfel, „strămoșul“ virusului ar fi apărut încă de la sfârșitul lunii octombrie 2019, ceea ce ar explica răspândirea foarte rapidă în multe țări, înainte ca îmbolnăvirile din Wuhan să fie declarate oficial.
Unul dintre „nepoții“ mamei virusului SARS-C0V-2 a declanșat focarul din Wuhan
Cercetarea, care ca metodologie s-a bazat pe epidemiologia genetică, a stabilit că „mama“ virusului SARS-CoV-2 a apărut în China, unde a dat naștere unei familii de coronavirusuri care s-a răspândit ulterior în toată lumea, în prima fază a pandemiei. Unul dintre acești numeroși „nepoți“ este tulpina care a declanșat apoi primul focar din Wuhan. Potrivit cercetătorilor, virusul provocase deja infecții în China cu 6-8 săptămâni înainte de cazurile din decembrie 2019.
Geneticianul Giuseppe Novelli, de la Universitatea Tor Vergata din Roma, consideră că virusul are o rată de mutație de două mutații pe lună și că a apărut cu cel puțin 6-8 săptămâni înainte de genomul izolat din China, cunoscut ca „Wuhan-1“. Cercetarea, potrivit lui Novelli, ar putea ajuta în lupta împotriva COVID, prin deblocarea unor terapii „care funcționează asupra întregii familii de viruși, în loc de unul singur“.