Evoluţia pieţei muncii şi oferta acesteia de peste 3, 4 ani, când vor încheia studiile tinerii care încep acum facultatea, sunt greu de anticipat. Totuşi, există domenii în care, chiar şi în perioada crizei, găsirea unei slujbe nu dă bătăi prea mari de cap.
Alexandra Urseanu, consultant în resurse umane la compania Hart, spune că în acest an s-a constat că oferta locurilor de muncă pentru tineri este mai bună comparativ cu anul trecut. "Piaţa locurilor de muncă s-a mai dezmorţit , însă nu e comparabilă cu etapa anilor 2006-2007", spune ea.
În continuare, domeniile IT&C şi BPO (servicii externalizate) sunt cele care atrag în permanenţă tineri absolvenţi (în special absolvenţi de Politehnică -IT&C şi ASE sau Limbi Străine -BPO). "Salariile încep pentru poziţiile de entry level undeva în jurul sumei de 300-400 de euro. Oportunităţile de promovare şi dezvoltare în astfel de companii sunt constante, având în vedere fluxul mare de proiecte", arată Alexandra Urseanu.
Specialistul mai spune că industria farmaceutică rămâne, de asemenea, un domeniu dinamic, cu slujbe disponibile în vânzări sau pentru reprezentanţi medical.
Munca în domeniul studiat
Deşi angajatorii sunt interesaţi mai degrabă de competenţe şi experienţa de muncă, teoria învăţată în şcoală îi apropie sau îi îndepărtează pe tineri de un anumit domeniu. Conform unui studiu realizat anul trecut de Autoritatea Naţională pentru Calificări, programele de studiu care conduc la angajarea în specializarea absolvită sunt: calculatoare, matematică, construcţii civile şi industriale, teologie pastorală, medicină.
Programele care conduc la angajarea în domenii conexe sunt: ştiinţe politice, relaţii internaţionale, comunicare şi relaţii publice etc, iar programele care duc la angajare în domenii diferite de cel absolvit sunt: geografia turismului, limba şi literatura română, istorie, relaţii internaţionale, studii europene, administraţie publică, administraţie europeană.
"Domeniile IT&C şi BPO (servicii extrenalizate) sunt cele care atrag în permanenţă absolvenţi. În aceste domenii, salariile pentru începători sunt de 300- 400 de euro."
ALEXANDRA URSEANU, consultant resurse umane