A început agitaţia. Străzile sunt pline de studenţi proaspăt veniţi de prin toate colţurile lumii. Încercaţi să vă imaginaţi un oraşel ce iarnă are 5-6.000 de locuitori, invadat bruc de zeci de mii de turişti şi mii de studenţi.
Asiaticii au fost primii, au venit de mai bine de o lună. Thailanda fiind unul dintre principalii furnizori de studenţi veniţi la “work and travel“. Apoi au început să apară negii veniţi în special din Jamaica şi Brazilia.
De 1-2 săptămâni a venit un puternic val euro-asiatic: fraţi din Republica Moldova şi mulţi studenţi din Bulgaria, Ucraina, Rusia, Turcia şi alte ţări cu terminaţii în *kistan (Uzbekistan, Turmekistan, Kazakstan), iar weekendul ăsta îşi vor face debutul românii însoţiţi probabil, că şi anul trecut, de restul Europei: Cehia, Polonia, Grecia şi cine mai ştie ce alte ţări.
Oricum, o amestecătură multi-culturală de neimaginat întru-un micuţ oraşel mort pe timp de iarnă, ce devine un adevărat furnicar pe timp de vară.
Tot ce pot să mai spun este: “Drum bun” celor ce se pregătesc să părăsească România, având SUA ca destinaţie, şi “Welcome to US” celor ce deja au ajuns. (Cristi Văduva)
Despre "Summer Work and Travel USA"
Programul este deschis tuturor studenţilor înscrişi la cursurile de zi ale unei facultăţi de stat sau particulare acreditate. Acesta a fost demarat acum 40 de ani, de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, iar cei 100.000 de studenţi din lume care participă în fiecare an, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
Studenţii din anul 1 de facultate sau master pot participa la acest program dacă după primul semestru au media peste 9.
Pentru ceilalţi, vârsta trebuie să fie între 18-28 de ani, să aibă cunoştinţe minime de limba engleză şi disponibilitatea de a lucra pe o poziţie necalificată.
Majoritatea celor care pleacă se angajează în parcuri de distracţii, în parcuri naţionale sau în staţiunile montane şi de litoral, alegând slujbe care să le permită un câştig suplimentar din bacşişuri (ospătar, chelner, menajeră, casier, cameristă, recepţioner). Salariul minim pe care îl primesc este de aproximativ 6 dolari pe oră. Din acest motiv mulţi aleg doua joburi.
Programul include:
- Obţinerea permisului de muncă în SUA (formularul DS 2019) - Asigurare medicală, conform legislaţiei americane - Ghidul participantului - Consultanţă privind recuperarea taxelor plătite în SUA - Sprijin şi consultanţă pe toată durata programului din partea Echipei Zip Travel - Orientare înaintea plecării în SUA
Cele mai frecventate destinaţii sunt Florida, California, New Jersey, Nevada, Maryland sau Hawaii. Pe timpul verii, studenţii români pot strânge până la 8.000 de dolari, din care se scad cheltuielile cu înscrierea în program şi drumul, care pot ajunge până la 2.000 de dolari, la care se adaugă cazarea, masa şi alte cheltuieli.
Posibilitatea de a obţine într-un timp relativ scurt o sumă importantă, ideea de a vizita SUA şi de a a participa la această aventură determină aproximativ 6.000 de studenţi români să plece peste Ocean în fiecare an. (Ana Zidărescu)
Sursa: Worktravel.ro