Studenții cer admiterea sesizărilor anonime în cadrul comisiilor de etică universitară

Studenții cer admiterea sesizărilor anonime în cadrul comisiilor de etică universitarăStudenți. Sursa: EVZ

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis, miercuri, un punct de vedere, după ce Camera Deputaţilor a reglementat activitatea de soluţionare a petiţiilor ce oferă posibilitatea formulării de sesizări anonime, dacă abaterile care fac obiectul petiţiei vizează cazuri de hărţuire pe criteriu de sex ori de hărţuire morală.

ANOSR cere modificarea legislaţiei subsecvente

”Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), în calitate de reprezentant legitim al tuturor studenţilor din România, s-a poziţionat ferm de-a lungul timpului în ceea ce priveşte necesitatea de a crea un mediu academic în care instituţiile de învăţământ superior reprezintă spaţii sigure, lipsite de orice comportamente sau acţiuni ce pot afecta integritatea fizică sau psihică a beneficiarilor direcţi ai procesului educaţional.

Studenti

Studenți. Sursa foto: Arhiva EVZ

Deşi iniţiativa reprezintă un pas important în ceea ce priveşte combaterea şi prevenirea fenomenului hărţuirii, inclusiv sexuale, în mediul universitar, nu avem cum să nu remarcăm lipsa de interes a membrilor Parlamentului României în legătură cu prioritizarea proiectului de lege, având în vedere faptul că au trecut aproape trei luni de la prima solicitare a federaţiei referitoare la reglementarea acestei posibilităţi”, au transmis studenţii.

Studenți

Studenți. Sursa foto: Pixabay

Aceştia atrang atenţia că, după promulgarea legii de către preşedintele României şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial, legislaţia subsecventă relevantă în domeniul eticii şi integrităţii academice - precum Hotărârea Guvernului nr. 305/2024 şi Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 6869/2024 - trebuie modificată cu celeritate, în special pentru a permite admisibilitatea sesizărilor anonime în cadrul comisiilor de etică universitară.

ANOSR face apel la responsabilitatea instituțiilor

ANOSR face apel şi la responsabilitatea instituţiilor de învăţământ superior din România “pentru a da dovadă de promptitudine în ceea ce priveşte implementarea cadrului normativ la nivel instituţional, extinzând totodată prevederile din legislaţia naţională pentru a dezvolta la nivel intern măsuri şi mecanisme concrete adaptate specificului fiecărei universităţi, precum şi pentru a trata în continuare problema cu maximă seriozitate, fiind necesară inclusiv intensificarea eforturilor destinate prevenţiei acestor fenomene”.

Un mediu universitar sigur pentru toți beneficiarii

ANSOR a anunțat că va continua și demersurile pentru conturarea unui cadru normativ care să garanteze un mediu universitar sigur pentru toţi beneficiarii direcţi ai procesului educaţional, promovând principiul toleranţei zero faţă de orice formă de abuz sau hărţuire, inclusiv sexuală, în toate procesele ce conduc la definitivarea sistemului legislativ naţional destinat prevenirii şi combaterii fenomenului.

Ne puteți urmări și pe Google News