Strivită între totalitarismul regimului și mofturile marxiste, Franța stă să explodeze

Strivită între totalitarismul regimului și mofturile marxiste, Franța stă să explodeze

Mai multe manifestații împotriva proiectului legii „securității globale” sunt programate astăzi în Franța, printre cele mai importante fiind cele de la Paris, Lille, Lyon și Strasbourg.

Aceste proteste au loc într-un context exploziv, marcat de afacerea Michel Zecler, un muzician arestat de poliție, și de evacuarea în forță a unei tabere de imigranți ilegali, instalată fără aprobare în Piața Republicii din Paris.

Fără a mai adăuga tensiunile sociale provocate de izolare în pragul Sărbătorilor.

Manifestațiile de protest programate sâmbătă, 28 noiembrie, au loc sub stindardul colectiv #StopLoiSecuritéGlobale, printre organizatori numărându-se sindicate și societăți de jurnaliști, ONG-uri, și asociații precum Amnesty International sau Liga Drepturilor Omului, scrie Le Figaro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protestul cu cea mai mare amploare va fi organizat la Paris, de fapt un marș care are programată plecarea la ora 14, din Piața Republicii, sub titulatura „Marșul Libertăților contra legilor liberticide.

Prefectul de poliție a cedat

Manifestația va avea loc în ciuda faptului că a fost interzisă de prefectul de poliție Didier Lallement, din cauza restricțiilor sanitare.

„Doar manifestațiile organizate în mod static sunt susceptibile a evita amestecul de oameni și deci de a preveni răspândirea virusului”, arătase prefectul într-un comunicat. Ulterior, vineri seara, acesta a cedat și a aprobat marșul.

Manifestațiile din această sâmbătă au loc într-un context sanitar și social exploziv. Cea mai importantă țintă a protestelor este articolul 24 din proiectul Legii „securității globale”, aprobat de Adunarea Națională, dar care mai rămâne să treacă și prin Senat.

Textul care a iritat opinia publică prevede: „Fără prejudicierea dreptului de informare… pedeapsă de un an de închisoare și 45.000 de euro amendă pentru difuzarea (…) în scopul manifest de a aduce atingere integrității fizice sau psihice, a imaginii figurii sau a oricărui alt element de identificare, altul decât numărul său de identificare personal, a unui agent al poliției naționale, a unui militar al jandarmeriei maționale sau a unui agent al poliției locale, atunci când aceste persoane acționează în cadrul unei operațiuni a poliției”.

Portiță pentru abuzuri

În ciuda prevederii exprese „fără prejudicierea dreptului de informare”, articolul 24 a stârnit proteste enorme în sânul mai multor instituții dar și printre numeroase personalități, scrie Le Figaro, care consideră că la adăpostul legii, poliția se va deda la brutalități și abuzuri.

Săptămâna trecută, militanta pentru drepturile omului, Claire Hédon, a calificat textul drept „inacceptabil” și „inutil”.

Joia aceasta, Comisia Națională Consultativă pentru Drepturile Omului a apreciat că proiectul de lege marchează o „nouă etapă a derivei securitare a Franței” și aducere „atingere la numeroase drepturi fundamentale”, mai ales dreptul la informare.

Marți, 17 noiembrie, și sâmbătă, 21 noiembrie, au fost două zile de proteste împotriva articolului 24 în toată Franța.

În fața acestei furtuni, premierul Jean Castex a anunțat joi seara că va „forma o comisie independentă însărcinată să propună o nouă formă pentru articolul 24”.

Teren bun pentru Stânga

Peste toate aceste tensiuni s-a adăugat un alt motiv de iritare, cel al „violențelor polițienești”, revenit pe tapet după evacuarea, luni seară, a unei tabere de imigranți ilegali, care și-au pus corturile în Piața Republici din buricul Parisului, și după tratamentul „puțin prietenos” al poliției față de producătorul muzical Michel Zecler, tot la Paris.

Acesta din urmă a dat publicității imaginile de pe camerele de supraveghere ale casei sale și a relatat că a fost făcut „negru jegos”.

În urma incidentului, patru agenți de poliție au fost suspendați și sunt supuși unei anchete interne.

Sub presiunea opiniei publice, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, i-a acuzat că au „murdărit uniforma Republicii”.

În tot acest butoi cu pulbere care a devenit Franța, nu trebuie uitată amenințarea teroristă și războiul pe care Erdogan i l-a declarat lui Macron.