Evenimentul Zilei > International > Scene incredibile: Ce au făcut imigranții clandestini în centrul Parisului
Scene incredibile: Ce au făcut imigranții clandestini în centrul Parisului

Scene incredibile: Ce au făcut imigranții clandestini în centrul Parisului

Luni seara a avut loc o amplă operațiune de ocupare a Pieței Republicii, din centrul capitalei Franței, unde mai multe sute de imigranți și-au instalat corturile.

Operațiunea a apărut pe rețelele de socializare sub numele de #OccupeRépublique (Ocupă Republica). Luni seara, mai multe sute de imigranți clandestini și-au instalat corturile în Piața Republicii în buricul Parisului.

Potrivit informațiilor oferite de Le Figaro, principalul organizator al operațiunii a fost asociația Utopia 56, care militează pentru „primirea exilaților/exilatelor peste tot în Franța”.

(Expresia „exilați/exilate” nu trebuie să îl mire pe cititorul român: ea face parte din așa-numita „scriitură inclusivă”, adoptată în Franța la presiunea Corectitudinii Politice.)

Coordonatorul din teren al invaziei, Kerrin Theurillat, a explicat că a dorit să „facă vizibilă” situația celor 450 de imigranți (cifra a fost furnizată de asociație).

 

În jurul imigranților clandestini s-a format un cordon de avocați, pentru a „asigura respectarea drepturilor exilaților”, potrivit informațiilor apărute pe Twitter.

Alte asociații s-au mobilizat imediat pentru a le distribui hrană.

Instalarea ilegală a fost perturbată la scurt timp de poliție, care a primit ordin să evacueze piața. Forțele de ordine au confiscat corturile și au împrăștiat mulțimea.

Seara târziu, numeroși manifestanți s-au deplasat spre Hotel de Ville, unde își are sediul primarul Parisului. Și aici a fost trimis de urgență un important dispozitiv polițienesc pentru a dispera mulțimea.

Tabăra de sub bretea

Potrivit asociațiilor prezente la fața locului, toți imigranții clandestini care au desantat în Piața Republicii veneau dintr-o tabără ilegală din Saint-Denis, evacuată de poliție săptămâna trecută. Tabăra se formase în această vară sub o bretea a autostrăzii A1 și adăpostea circa 2.700 de imigranți.

Șaptezeci de autobuze au fost mobilizate de prefectură pentru a conduce grosul imigranților spre un alt adăpost. O parte dintre ei, însă, câteva sute, nu au mai putut fi cazați din lipsă de spațiu.

Invitat la BFMTV, prefectul de poliție Didier Lallement a declarat:

„Astfel de tabere sunt inacceptabile. Această operațiune are loc pentru ca persoanele cu documente în regulă să fie puse la adăpost. Cele care nu au situația legalizată nu îndeplinesc condițiile pentru a rămâne pe acest teritoriu.”