Editura Evenimentul si Capital

STRICT SECRET! Marina Militară a pierdut, în septembrie, singurul său submersibil funcțional. REACŢIA MApN CONFIRMĂ informaţiile EVZ

18-02/secris-foto-465x390
Autor: | | 13 Comentarii | 21367 Vizualizari

De patru luni de zile, SECRIS, unica dronă subacvatică militară a României, a fost pierdută în Marea Neagră. Mai mult, SECRIS seamănă izbitor cu un submersibil american de serie, deși s-a investit în construcția sa aproape un milion de lei. Luni seara, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au confirmat informaţiile publicate în Evenimentul zilei.

Update cu reacţia MApN:

Informațiile Evenimentului Zilei au fost confirmate în totalitate de oficialii Ministerului Apărării Naționale: Marina Militară a pierdut singurul submersibil funcțional de care dispunea. Mai mult, se pare că ministrul Mihai Fifor a aflat din ziarul nostru de acest lucru și a dispus sesizarea Parchetului Militar legat de acest incident.

”Submersibilul SECRIS a fost construit pe o platformă subacvatică furnizată de firma Ocean Server.

Aportul tehnico-științific al Centrului de Cercetări Ştiinţifice pentru Forţele Navale (CCSFN) la proiectul ”SECRIS” a constat în identificarea cerințelor operaționale, elaborarea studiului de concept (cu o analiză Remotely operated underwater vehicle vs. Autonomus underwater vehicle), analiza de risc, proiectare și modelare de sistem, integrarea unor subcomponente și module și efectuarea activităților de testare platformă „in-house” (în bazin și testare pe mare).

În anul 2015, o comisie a Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din cadrul MApN a derulat un control privind desfăşurarea programelor de cercetare ale CCSFN, având ca obiectiv verificarea modului de derulare a unor proiecte de cercetare cuprinse în Planul sectorial de cercetare dezvoltare şi Planul Naţional de cercetare dezvoltare şi inovare. Ca urmare, echipa de control a înaintat sesizări către instituţiile abilitate în ceea ce priveşte existenţa unor suspiciuni privind săvârşirea unor acte penale. În cursul unor activități de cercetare științifică efectuate în luna iunie a anului trecut în Marea Neagră, platforma a fost pierdută, iar activitățile de căutare pe mare, desfășurate împreună cu specialiști ai Forțelor Navale, nu au avut succes. În consecinţă, ministrul Mihai Fifor a dispus sesizarea Parchetului Militar Bucureşti. În vederea eficientizării activităţii de cercetare ştiinţifică în cadrul Armatei şi de adaptare a proiectelor la nevoile specifice categoriilor de forţe, ministrul apărării naţionale a dispus conducerii Statului Major al Forţelor Navale analiza şi formularea unei concepţii prin care să preia CCSFN în subordine, ca departament de cercetare ştiinţifică al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.”

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Acum exact o săptămână, Mihai Fifor, ministrul Apărării, a reușit să lase pe toată lumea cu gura căscată, în timpul audierilor din Parlament, pentru constituirea guvernului Dăncilă, când a afirmat că: „România și-a propus construirea unui submarin în șantierele navale românești”. Imediat, experții militari au taxat dur ambiția ministrului amintind că noi n-am fost în stare nici măcar să reparăm singurul nostru submarin, „Delfinul”, care a intrat ultima oară în imersiune acum 22 de ani.

Patru zile mai târziu, vineri, pe 2 februarie, Mihai Fifor, aflat la Constanța, întro vizită în portul militar, a plusat, declarând că a fost greșit înțeles, precizând că planul său e de a dota Flota Militară cu trei submarine românești!

Ca să capeți dimensiunea exactă a fandacsiei ministeriale arătăm astăzi, în premieră absolută, cum România a pierdut în Marea Neagră, în luna septembrie, singura sa navă submersibilă funcțională, drona subacvatică SECRIS. Care, pe deasupra, deși construită pe banii noștri, seamănă izbitor cu o platformă similară americană „Ocean Server Iver 2”, produs de serie în SUA. De patru luni, deși faptul e notoriu în cercurile superioare ale Marinei Militare, toată lumea tace mâlc. Ministrul Fifor, oare, a fost informat?

FOTO: Mihai Fifor


CCSFN, elita Marinei Militare


Centrul de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale (CCSFN) este o unitate militară care face parte din Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), instituție subordonată Departamentului pentru Armamente al Ministerului Apărării Naționale. CCSFN a fost înființată în urmă cu aproape 52 de ani și are ca principal obiect de activitate cercetarea și inovarea în domeniul militar naval.

De-a lungul existenței sale Centrul de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale a avut în organigramă ofițeri și personal civil cu o pregătire deosebită. Unitatea a strâns elita „creierelor” din Marina Militară și, în continuare, se mândrește cu asta. Cu toate acestea, unitatea a generat o situație demnă de un scenariu pentru reclamele cu muncitorul Dorel.

Submersibilul SECRIS a costat, în 2011, 942.248 lei

Una dintre creațiile colectivului de experți ai CCSFN a fost proiectul „SECRIS”. Este vorba despre proiectarea și realizarea unei drone subacvatice sau, altfel spus, un mini- submarin, teleghidat, de cercetare a mediului subacvativ. Titulatura completă a proiectului sună pompos:„Sistem pentru detecția, clasificarea și identificarea factorilor subacvatici locali generatori de riscuri de securitate – SECRIS”.

Pentru realizarea acestei platforme submersibile a fost alocată o finanțare în valoare totală de 942.284 lei de la bugetul de stat, așa cum ne-a comunicat conducerea CCSFN.

Submersibilul telecomandat a fost realizat în perioada 01.10.2008 – 01.10.2011. Integratorul de proiect a fost Centrul de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale și a avut ca parteneri Universitatea Națională de Apărare, SC EEI ELTEX SRL, Direcția Hidrografică Maritimă, Agenția Spațială Română și SC Digital Bit SRL.

O dronă submarină capabilă să navigheze la 100 de metri adâncime

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI