E o rușine națională! În ce hal a ajuns casa primarului care a transformat Bucureștiul în ”micul Paris”
- Nicolae Comănescu
- 11 octombrie 2021, 07:47
D. I. Dobrescu a rămas în istoria administrației pentru că a transformat Bucureștiul în „micul Paris”. În prezent, casa în care a locuit e află în stadiu avansat de degradare.
Casa primarului care a transformat Bucureștiul astfel încât capitala României și-a căpătat supranumele de „micul Paris” a ajuns o ruină. Edilul Demetru Ion Dobrescu a avut cinci mandate, în perioada 1929 - 1934 și s-a remarcat datorită reformelor pe care le-a adoptat. El a fost poreclit de locuitorii Capitalei, „primarul târnăcop”.
Casa primarului D.I. Dobrescu a ajuns o ruină, din cauza dezinteresului
În prezent, casa în care a locuit, și care este considerată de specialiști o nestemată din punct de vedere arhitectural, a ajuns o ruină și se degradează de la zi la zi, conform b365.ro. Locuința se află pe strada Popa Rusu, din București, la numărul 24. Geamurile sunt sparte, tencuiala a căzut, iar interiorul este degradat aproape în totalitate.
„Am trecut astăzi să văd ce mai face frumoasa dumneavoastră casă de pe strada Popa Rusu, din Mahalaua Armenească, București. Bucureștiul pe care ați încercat să-l dezbărați de „obiceiurile lui balcanice, orientale”. Rău face. Foarte rău. Are toate geamurile sparte. Toate, toate. Tencuiala cade, iar înăuntru e prăpăd.
Tavanele pictate, coloanele din marmură, sculpturile se află într-o stare de degradare profundă. Plouă și ninge în casă, domnule Primar, bate vântul a pustiu și părăsire, urlă prin ea sonorul de la mașinile Salvării care trec cu bolnavii de Covid-19. Domnule Dobrescu, tot “Gunoiul ancestral”, pe care l-ați scos din oraș cât timp ați fost Primarul Micului Paris, l-am readus noi în casa dumneavoastră. Faceți ceva, domnule Primar, interveniți.
Ce-și propunea edilul în momentul în care a fost învestit
Așa Duh cum sunteți, găsiți o cale de a vă întoarce în Prezentul nostru, care pentru dvs era “Viitorul Bucureștiului”, așa cum frumos l-ați desenat și imaginat în lucrarea „Cum vor fi Bucureștii în viitor”, în anul 1934”, au scris jurnaliștii de la b365.ro.
„Vreau să-l fac pe bucureștean să iubească Bucureștiul. Vreau să scot un oraș nou dintr-un oraș vechi”, afirma primarul D.I. Dobrescu, atunci era învestit în funcție.