Strategiile lui Putin din timpul întâlnirilor oficiale

Strategiile lui Putin din timpul întâlnirilor oficiale Sursa: arhiva EVZ

Vladimir Putin este unul dintre cei mai intenși parteneri de discuție pentru ceilalți șefi de stat. S-a dovedit a fi un adversar dur, în special pentru Statele Unite ale Americii, deseori bucuros să citeze o lungă listă de nemulțumiri dintre SUA și Rusia.

Nu este în interesul nimănui să ignore Rusia, care a fost multă vreme un jucător pe scena mondială. Liderii continuă să se întâlnească cu Putin, însă majoritatea au făcut o serie de greșeli pe parcursul întâlnirilor cu președintele Rusiei.

Tacticile folosite de Putin

Una dintre cele mai comune tactici ale președintelui Vladimir Putin este să întârzie. Deși acest lucru îi poate face pe oameni să se enerveze, Putin o folosește ca pe o tactică de putere. Putin l-a făcut, pe președintele Donald Trump, să aștepte timp de o oră, înainte de summit-ul din 2018 de la Helsinki. Pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a făcut-o să-l aștepte timp de patru ore. Chiar și Papa Francisc a trebuit să aștepte o oră pentru a se întâlni cu Putin. Regina Elisabeta a II-a a Angliei a fost cea mai privilegiată, așteptând doar 14 minute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnirile cu alți lideri pot duce direct la acorduri semnate și modificări în plan politic. Dar atunci când vine vorba de Putin, puțini analiști așteaptă rezultate imediate în urma unei întâlniri. Liderii care se întâlnesc cu el ar trebui să se aștepte la un joc care să dureze mai mult timp.

Oricât de ciudat ar părea, câinii au devenit o problemă în timpul unei întâlniri din 2007, între cancelarul Angela Merkel și Vladimir Putin. Cei doi discutau probleme de energie în casa lui Putin din Sochi, Rusia, atunci când labradorul său, Koni, a intrat în cameră. Putin știa că Merkel fusese mușcată de un câine în 1995, având motive să îi fie frică de animal. Merkel a continuat întâlnirea într-o stare de spirit mult mai tensionată.

Duritatea, cheia către un dialog benefic cu Putin

După orice summit cu președintele Vladimir Putin, urmează conferința de presă. În multe privințe, aceasta este o mișcare importantă, nu numai pentru că permite restului lumii să știe ce s-a discutat, ci și pentru că oferă șansa ca fiecare din ei să-și construiască narațiunea. Dacă Putin are primul cuvânt, se poate observa ușor că narațiunea este diferită față de ceea ce s-a discutat, de fapt.

Întâlnirea cu un om puternic și inteligent ca Vladimir Putin, este deseori dificilă. Trebuie echilibrate interacțiunile sociale și diplomatice, mai ales că Putin nu este un împătimit al politeții, ci mai degrabă al unui discurs mai dur. În întâlnirile cu Putin, niciun lider nu trebuie să se ferească de subiectele dificile.

Cu toate că mulți lideri se așteaptă la rezultate după o singură întâlnire, niciunul nu ar trebui să creadă că lucrurile se termină atunci când ies din cameră. Negocierea cu Putin se dovedește a fi dificilă pentru oricine, mai ales atunci când vine vorba de rezolvarea conflictelor. "Putin nu a recunoscut niciodată vreo greșeală în cei 20 de ani de conducere a acelei țări", a spus Michael McFaul. Ajungerea la o anumită înțelegere cu privire la probleme precum invazia Georgiei sau a Ucrainei, nu se va întâmpla niciodată în urma unui singur summit, a spus Grunge.