Documentul, de 43 de pagini, publicat sâmbătă pe portalul digital de informații guvernamentale, subliniază că sporirea infrastructurii militare a NATO în apropierea frontierelor ruse și exercițiile pentru posibila folosire a armelor nucleare împotriva Rusiei cresc amenințările militare cu care se confruntă țara.

„Forțe distructive din exterior și din interiorul țării încearcă să folosească dificultățile socio-economice obiective în Federația Rusă pentru a stimula procese sociale negative și pentru a agrava conflicte interetnice și interconfesionale, se menționează în text.

Ce semnalează noua Strategie aprobată de Putin

Noua Strategie, care o înlocuiește pe cea aprobată la 31 decembrie 2015, semnalează că dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informației și comunicațiilor este însoțită de posibilitatea sporirii amenințărilor pentru siguranța cetățenilor, a societății și a statului.

„Folosirea în Federația Rusă a tehnologiilor informației și a echipamentelor de telecomunicații străine crește vulnerabilitatea resurselor informatice ruse, inclusiv instalațiile de infrastructură critice”, se menționează în document.

Pentru a face față acestei provocări, noua strategie își propune să sporească securitatea și stabilitatea sistemului de alimentare cu energie, a sectorului rus de internet și a altor infrastructuri, precum și să blocheze controlul străin asupra funcționării acestor sisteme.

Noua strategie are în vedere reducerea folosirii dolarului american în comerțul cu străinătatea

În ceea ce privește securitatea economică, documentul subliniază nevoia de „a depăși dependența critică a economiei ruse de importul de tehnologii și echipamente” și de a întări sistemul financiar al țării și suveranitatea sa. În acest scop, printre alte măsuri, noua strategie are în vedere reducerea folosirii dolarului american în comerțul cu străinătatea.

Noua strategie include și un capitol referitor la „apărarea valorilor etico-spirituale tradiționale ruse, a culturii și memoriei istorice” și acuză Statele Unite și aliații lor că atentează la aceste valori. „Sabotajul informativo-psihologic și occidentalizarea culturii sporesc pericolul ca Federația Rusă să-și piardă suveranitatea culturală”, avertizează documentul, potrivit Agerpres.