Putin interzice comparațiile dintre sovietici și Germania nazistă

Putin interzice comparațiile dintre sovietici și Germania nazistă Sursa: Agerpres

Președintele Vladimir Putin a aprobat interzicerea comparațiilor între Uniunea Sovietică și Germania nazistă.

Acesta a semnat o lege care interzice publicarea de materiale care pun egal între  „scopurile și deciziile” conducerii sovietice și ale comandanților militari cu cele ale Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin implementează cenzura istorică

Legea va avea un efect devastator asupra istoricilor ruși care vor încerca să afle care au fost motivele lui Stalin pentru izbucnirea războiului. În multe discursuri publice, Putin vorbește despre eroismul pe care l-au dovedit rușii în acest conflict, încercând să consolideze sentimentul patriotic. Sărbătorile anuale ale victoriei față de Hitler sunt folosite pentru a prezenta actuala putere militară a Rusiei, fapt care îi face pe unii critici neliniștiți. 

Noua legislație interzice negarea rolului pe care Uniunea Sovietică l-a avut în direcționarea lui Hitler și „misiunea umanitară a Uniunii Sovietice de a elibera țările europene”. Acest lucru va enerva Estonia, Letonia și Lituania, care au fost ocupate de Armata Roșie și apoi forțate să facă parte din grupare comunistă a Uniunii Sovietică, împotriva voinței lor. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Putin a propus această lege în ianuarie și a aprobat-o după ce a trecut prin parlament. Inițiativa sa apare în urma unei perioade de conflict dintre Rusia și Polonia, privind responsabilitatea celui care a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial, a spus Times.

Rusia este acuzată pentru cel de-al Doilea Război Mondial

În urmă cu doi ani, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care s-a ajuns la concluzia că Uniunea Sovietică și Germania au deschis calea pentru cel de-al Doilea Război Mondial prin semnarea pactului Molotov-Ribbentrop, al cărui protocol secret împărțea Europa în două sfere de influență.

Vladimir Putin a respins această acuzație, susținând că Uniunea Sovietică a fost ultimul stat care a semnat un pact de neagresiune cu Germania nazistă, după ce alte puteri au încercat să liniștească lucrurile. “ Armata sovietică a intrat în Polonia doar după ce guvernul polonez a pierdut controlul asupra forțelor armate.” Ca răspuns, Mateusz Morawiecki, primul ministru al Poloniei, i-a transmis că este un mincinos. 

În timpul în care pactul nazist-sovietic era în vigoare, Moscova a ajutat Berlinul cu 865.000 de tone de petrol, 1,5 milioane de tone de cereale și alte produse. În timpul conflictului din Marea Britanie, navele meteorologice sovietice trimiteau rapoarte forțelor aeriene germane. În cele din urmă, naziștii s-au îndreptat spre Moscova, invadând Uniunea Sovietică pe 22 iunie 1941. 

În 2009, Putin a condamnat actul de neagresiune ca fiind imoral, atacând Franța și Marea Britanie că au distrus orice șansă a unui front antifascist cu Acordul de la Munchen din 1938. 

Anul trecut, liderul rus a spus că este nedrept să se spună că pactul a fost „principalul motiv pentru începerea celui de-al Doilea Război Mondial” și că istoricii sunt cei care ar trebui să evalueze, într-o manieră echilibrată, ceea ce s-a întâmplat.