Strategia militară care înspăimântă marile puteri. Ce arsenal de rachete ascunde China

Strategia militară care înspăimântă marile puteri. Ce arsenal de rachete ascunde ChinaSursa: arhiva EVZ

Arsenalul de rachete al Chinei poate amenința adversarii regionali precum Taiwan și Japonia sau rivalii globali precum Statele Unite. Programul de rachete al Chinei este trecut la categoria strict secret, acest lucru datorându-se faptului că nu au fost încheiate acorduri de control al armamentului, dar și pentru că Beijingul dezvăluie doar informații false cu privire la strategia sa militară.

Rachetele Chinei servesc mai multor scopuri. Primul scop face parte dintr-o strategie de contracarare a accesului în China, care este construită ca o fortăreață capabilă să reziste atacurilor de pe uscat, aer și mare. Celălalt scop este amenințarea Statelor Unite și a aliaților americani din Asia, precum Japonia și Coreea de Sud. 

În cele din urmă, China are un arsenal de rachete balistice intercontinentale, din ce în ce mai sofisticat, care poate amenința, în mod direct, Statele Unite. Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, China are „cel mai activ și divers program de dezvoltare de rachete balistice din lume, îmbunătățindu-și forțele de rachete ca număr, tip și capacitate”. Iată câteva exemple.

Familia DF-5

Racheta balistică intercontinentală cu cea mai lungă rază de acțiune din China este familia de rachete Dong Feng-5. Strămoșul familiei DF a intrat în funcțiune în 1981, inițial având o autonomie de 12.000 de kilometri. Varianta inițială avea o probabilitate de eroare de 800 de metri, ceea ce înseamnă că fiecare rachetă avea o șansă de 50% să cadă la 800 de metri de un punct țintă. 

DF-15

Familia DF-15 sunt rachetele mobile care folosesc un transportor pentru lansare. Au o autonomie cuprinsă între 600 și 900 de kilometri, în funcție de fiecare variantă. DF-15 se bucură mai mult de o poziție tactică, decât de una strategică în cadrul armatei chineze, datorită razei sale de acțiune. În ciuda acestor limitări, DF-15 poate fi echipat cu un focos nuclear, un exploziv puternic sau cu arme chimice. Datorită razei lor de acțiune, posibilele ținte depind, în mare măsură, de locația de lansare. 

DF-21

Familia DF-21 sunt primele rachete mobile cu combustibil solid, dezvoltate de China. O altă variantă, DF-21D este o rachetă balistică cu o rază estimată între 2700 și 3000 de km, care ar putea scufunda un portavion nuclear doar dintr-o singură lovitură.

Deși capacitatea intercontinentală a Chinei este oarecum limitată, în comparație cu Statele Unite și Rusia, China este într-o continuă creștere. Ceea ce îi lipsește Chinei la nivel internațional este compensat cu capacitățile regionale, în special cele de contracarare a accesului într-o zonă, motiv pentru care, adversarii regionali ar trebui să aibă grijă.  

Ne puteți urmări și pe Google News