Situație tensionată între SUA și Turcia: Joe Biden îi bate obrazul și îi face morală lui Erdogan. „S-a comportat ca un adversar”

Situație tensionată între SUA și Turcia: Joe Biden îi bate obrazul și îi face morală lui Erdogan. „S-a comportat ca un adversar” sursă: Twitter

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, îl va avertiza pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei întâlniri de duminică, 31 octombrie, că orice „acțiuni pripite” nu ar fi în beneficiul relațiilor americano-turce și că trebuie evitate „crizele”, a declarat, sâmbătă, un oficial american.

La începutul lunii octombrie, Recep Tayyip Erdogan a solicitat ca 10 emisari, inclusiv ambasadorul SUA, să fie declarați „persona non grata” pentru că au cerut eliberarea filantropului Osman Kavala, încarcerat, deși ulterior și-a retras amenințarea de a-i expulza.

Joe Biden vrea să evite crizele 

„Cu siguranță, președintele (n.r. Joe Biden) va indica faptul că trebuie să găsim o modalitate de a evita crize ca aceasta pe viitor, iar o acțiune pripită nu va fi în beneficiul parteneriatului și alianței dintre SUA și Turcia”, a declarat un oficial american.

Acesta a precizat că o întâlnire între cei doi lideri ar fi putut să nu aibă loc dacă Erdogan l-ar fi expulzat pe ambasadorul american. „Dar problema a fost rezolvată, cel puțin pentru moment”, a mai adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biden se află la Roma pentru summitul G20 și va discuta, de asemenea, despre cererea Turciei de a achiziționa avioane de luptă F-16, despre relația sa de apărare cu Statele Unite și despre o serie de probleme regionale, precum Siria și Libia.

„Turcia s-a comportat ca un adversar”

Parlamentarii americani au îndemnat administrația Biden să nu vândă avioane F-16 Turciei și au amenințat că vor bloca orice astfel de exporturi pe motiv că Turcia a cumpărat sisteme rusești de apărare antirachetă și „s-a comportat ca un adversar”, potrivit Reuters.

La începutul lunii octombrie, Turcia a făcut o cerere către Statele Unite pentru a cumpăra 40 de avioane F-16 produse de Lockheed Martin și aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente.

Alianța dintre Statele Unite și Turcia, ambele membre ale NATO, a fost supusă unor tensiuni în ultimii ani de zile, din cauza perceptivelor politice diferite privind Siria, achiziționarea de către Turcia a sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400 și drepturile omului.

Amintim că Joe Biden s-a deplasat în Europa a doua oară după ce a preluat mandatul de președinte al SUA. Prima sa vizită oficială a fost la Vatican, unde s-a întâlnit cu Papa Francisc. După această întâlnire, s-a deplasat la sediul palatului din Quirinale de către președintele Italiei, Sergio Mattarella. Următoarea apariție oficială a președintelui SUA va avea loc în cadrul reuniunilor G20, duminică, unde Joe Biden va încerca să ajungă la un acord privind impunerea unei rate minimale globale de impozitare a companiilor. Poziția liderului american vine în contextul în care acesta a subliniat importanța pe care o acordă necesității „de a face regulile concurenței mai echitabile în sistemul fiscal internațional”.