Strategia Guvernului pentru a evita pierderea fondurilor europene din cauza deficitului bugetar

Strategia Guvernului pentru a evita pierderea fondurilor europene din cauza deficitului bugetar Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

În contextul anului electoral, Guvernul evită introducerea unor taxe noi pentru cetățeni și explorează posibilitatea de a solicita Comisiei Europene o amânare de trei ani pentru a reduce deficitul bugetar la nivelul convenit de 3%.

Discuțiile sunt deja în desfășurare între Guvernul României și oficialii Comisiei Europene pentru a solicita o extindere, deoarece fără aceasta, România riscă să piardă fonduri europene substanțiale.

Deficitul bugetar amenință fondurile europene pentru România

Conform unor informații din surse, unul dintre argumentele prezentate de Guvernul român către Comisia Europeană este că mai multe state europene se confruntă cu aceeași situație, iar deficitul lor bugetar este, de asemenea, în creștere.

În cazul în care aceste negocieri pentru o amânare nu vor avea succes, există posibilitatea ca România să fie amendată cu o sumă semnificativă, estimată la 1,7 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta reprezintă 0,5% din produsul intern brut și este o penalitate pe care Comisia poate să o impună atunci când statele membre nu respectă recomandările pentru corectarea deficitului excesiv.

Bani europeni

Sursa foto: Arhiba EVZ

România a avut în 2023 cel mai mare deficit de cont curent din UE

Deficitul bugetar al României în anul 2019 a fost semnificativ mai mare decât se aștepta. Din 2020, țara a fost inclusă în procedura de deficit excesiv.

Pentru că ne aflăm într-un an electoral, Guvernul nu are intenția de a impune noi taxe. Însă. ia în considerare posibilitatea de a implementa mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielilor.

Astfel, pentru a reduce deficitul bugetar, după data de 25 aprilie, Guvernul român ar putea decide ca instituțiile de stat să opereze sub limite de cheltuieli stabilite și ar putea reintroduce alocări din fondul de rezervă pentru a menține sub control cheltuielile.

Conform datelor Eurostat, în 2023, România a înregistrat cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, cu situația similară întâlnită doar în Grecia.

Uniunea Europeană

Sursa foto: Arhiva EVZ

Alături de România și Grecia, alte 11 state membre ale Uniunii au înregistrat un deficit de cont curent semnificativ, potrivit antena3.ro.