STRATEGIA ECONOMICĂ a guvernului CIOLOȘ

STRATEGIA ECONOMICĂ a guvernului CIOLOȘ

Programul de guvernare al guvernului Dacia Cioloș este unul destul de generic și include câteva direcții pentru fiecare domeniu luat în parte, în spatele cărora se pot deschide numeroase căi de abordare. Cea mai mare atenție a fost acordată investițiilor și energiei.

Investiții

Astfel, în ceea ce privește investițiile, guvernul Cioloș și-a propus prioritizarea acestora, aceasta fiind de altfel și o preocupare a guvernelor precedente. În perioada în care era ministru de Buget, Liviu Voinea a realizat chiar un program de evaluare a investițiilor care ar putea permite programarea acestora pe mai mulți ani. Guvernul Cioloș și-a propus de asemenea realizarea unui plan de investiții pentru următorii 10 ani, dar și deblocarea și finanțarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură. 

În ceea ce privește finanțarea investițiilor, programul de guvernare vorbește despre încurajarea investițiilor străine, dar și despre crearea unei bănci de dezvoltare. Ca o noutate, se vorbește însă și despre un plan de reindustrializare a țării. De asemenea, este reluată tema restructurării companiilor de stat. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiscalitate

În domeniul fiscalității, guvernul condus de dacian Cioloș și-a propus să asigure un „cadru fiscal și de reglementare care să fie stabil, predictibil, transparent. Debirocratizare, simplificare și armonizare a reglementărilor. Elaborarea de masuri care sa asigure un raport corect între stat și contribuabil”. De asemenea, se are în vedere creșterea sumelor colectate la buget, în special prin creșterea conformării voluntare.  

Energie

Unul din primele puncte la acest capitol este creșterea eficienței energetice, în special prin încurajarea programelor de eficiență energetică în domeniul rezidențial, un sector în care România este codașă la nivelul UE. 

Guvernul Cioloș și-a propus și „încurajarea producției de resurse energetice primare din surse indigene atât convenționale (carbune, țieți, gaz natural, uraniu), cât și regenerabile”. Astfel, ținta este ca, până în 2020 energiile regenerabile să atingă o pondere de 24% din consumul total. 

Un alt punct al programului este „continuarea interconectării sistemelor naționale de transport energie electrică și gaz natural cu Republica Moldova și celelalte state vecine”. 

Transporturi și infrastructură

Un domeniu extrem de important pentru economie, transporturile au alocate în programul de guvernare o singură prevedere, care lasă însă loc de multe interpretări: „ Valorificarea poziției geografice a României și transformarea tării într-un nod logistic regional”. 

Fonduri europene

Acest capitol include două puncte:

„Finalizarea implementarii programelor pentru perioada 2007 – 2013 si lansarea de urgenta a tuturor programelor pentru perioada 2014 – 2020”

„ Identificarea si eliminarea lacunelor si blocajelor din sistemele de implementare a fondurilor europene, cu accent pe cresterea gradului de utilizare si a calitatii proiectelor finantate”. 

Agricultură și pescuit 

la acest capitol, guvernul Cioloș și-a propus „Implementarea eficientă a Politicii Agricole Comune si a Politicii Comune de Pescuit și dezvoltarea comunitatilor din mediul rural prin cresterea rolului grupurilor de actiune locala. Sprijin in organizarea producatorilor agricoli inclusiv prin intarirea serviciilor de consultanta si consiliere”, 

În fine, se are în vedere „cresterea performantei si eficientei sectorului agroalimentar cu accent pe calitatea si diferentierea produselor și restructurarea si cresterea performantei in sectorul pomicol”.