Evenimentul Zilei > International > Stratagemă ULUITOARE a conducerii ISIS: plănuiește să INVADEZE Libanul
Stratagemă ULUITOARE a conducerii ISIS: plănuiește să INVADEZE Libanul

Stratagemă ULUITOARE a conducerii ISIS: plănuiește să INVADEZE Libanul

Afectat de înfrângerile suferite în Irak și Siria, care au restrâns teritoriul „Califatului”, ISIS și-a stabilit o nouă pradă: Elveția Orientului.

Elicoptere americane au parașutat joi și vineri luptători kurzi și arabi în regiunea situată la nord-vest de Raqqa, fieful ISIS din Siria. Aceste forțe au capturat rapid cel puțin cinci sate, tăind astfel legăturile concentrărilor jihadiste din zonă cu Raqqa.

Potrivit surselor militare citate de Debka, acesta ar fi semnalul de lansare a campaniei de izolare a „capitalei” ISIS din Siria, înainte de asaltul asupra acesteia.

Se așteaptă ca eliberarea Raqqa să nu întâmpine aceeași rezistență crâncenă ca la Mosul, aceeasta deoarece orașul a fost parțial părăsit de luptători jihadiști.

Liderul ISIS, Abu Bakr Al-Baghdadi, și strategii săi, foști generali ai lui Saddam Hussein, au făcut o răsucire spectaculoasă: în loc să se îndrepte spre alte bastioane ISIS, cum ar fi Deir Ez-Zor, în estul Siriei, sau Abu Kamal, în vestul provinciei irakiene Anbar, au dat ordin unei părți importante a trupelor lor să se îndrepte în direcția opusă, spre următoarea destinație ISIS – Libanul.

Acest fapt reprezintă o schimbare strategică importantă, în contradicție cu vechile ordine, care le cereau militanților să se regrupeze în cele două orașe, care „încalecă” frontiera siro-irakiană

Deir Ez-Zor și Abu Kamal sunt localizate în regiuni deșertice, unde orice inamic ce se apropie poate fi văzut de departe. Mai mult, vegetația deasă de pe malurile Eufratului și pădurile din apropiere reprezintă acoperiri eficiente împotriva observațiilor aeriene și din satelit.

Serviciile de informații americane și irakiene sunt sigure că Al-Baghdadi și locotenenții săi se ascund într-una din cele două localități de pe malurile Eufratului, sau într-un loc situat între acestea.

Atunci de ce sunt liderii ISIS gata să părăsească aceste locuri sigure îndreptându-se spre o nouă destinație?

Debka oferă o serie de răspunsuri:

– liderii ISIS văd în Liban o pradă nouă și relativ facilă, cu un guvern și o armată slabe;

– Libanul, scenă eternă a luptelor dintre sunniți și șiiți, prezintă din acest punct de vedere o vulnerabilitate pe care sunniții ISIS speră să o poată exploata în favoarea lor;

– Al doilea oraș ca mărime al Libanului, Tripoli, port la Mediterana, situat la 85 de kilometri de Beirut, o localitate cu o populație în proporție covârșitoare sunnită, este o țintă promițătoare pentru ISIS;

– Altul este Sidon, al treilea oraș ca mărime al Libanului, situat la 40 de kilometri sud de Beirut, pe coasta Mediteranei. O atracție pentru ISIS o reprezintă faptul că Sidonul se află foarte aproape de Israel, la circa 60 de kilometri de localitatea israeliană Naharia, cea mai mică distanță la care ISIS s-a aflat vreodată de un oraș israelian.

În vecinătatea Sidonului, care are o populație de 90.000 de locuitori, se află tabăra de la Ain Hilwa, unde trăiesc un sfert de milion de refugiați și unde ISIS și-a plantat deja celule de sprijin;

– Liderii ISIS au ajuns la concluzia că frontiera siro-irakiană s-ar putea dovedi prea greu de apărat atunci când, potrivit calculelor lor, se va afla sub focurile artileriei americane și ruse. Ei consideră că este mai puțin probabil ca puterile străine să intervină militar în instabilul Liban;

– Stabilindu-și baze în Liban, noile poziții ar permite ISIS să lovească din spate forțele siriene, iraniene și ale milițiilor șiite Hezbollah, care luptă în Siria.

Sursele Debka susțin că serviciile de informații americane și israeliene au transmis o atenționare noului președinte libanez Michel Aoun, luna aceasta, cu amănunte despre intențiile ISIS de a invada regiuni ale țării sale, așa cum a făcut cu Siria și Irakul, acum trei ani.