Stranieri la Eurovision

Stranieri la Eurovision

Tot mai multi artisti straini se inscriu la preselectia din Romania, in timp ce artistii romani sunt vizati de alte tari pentru marea finala din Finlanda.

Daca in 1955, la prima editie, Eurovisionul era un concurs destinat promovarii valorilor nationale, iar interpretii nu aveau voie sa cante decat in limba natala, in ultimii ani, competitia s-a transformat intr-o replica muzicala a Ligii Campionilor, unde "transferurile" sunt la ordinea zilei.

Dupa ce, in 1988, cantareata canadiana Celine Dion a concurat pentru Elvetia si a castigat trofeul, din ce in ce mai multi artisti au decis sa se inscrie in concurs pentru o tara straina, gratie regulamentului tot mai permisiv.

"La inceput, artistii erau obligati sa cante in limba natala. Apoi li s-a permis sa cante 50% din piesa intr-o limba straina, apoi au avut voie sa cante in ce limba doresc. Dupa aceea, regulamentul Eurovisionului a fost adaptat din nou, astfel incat cantaretii au voie sa reprezinte orice tara", spune Dan Manoliu, coordonatorul proiectului Eurovision pentru Romania.

El mai subliniaza un alt aspect: "La primele editii, era obligatoriu ca piesa sa fie in prima auditie. Acum nu mai e asa, ba, dimpotriva, chiar se doresc piese cunoscute, pentru ca Eurovisionul sa fie atractiv".

Rednex vrea sa ne reprezinte

Astfel, daca anul trecut, la selectia pentru Romania au participat Mike Peterson (Olanda) si Linda (Italia), in 2007 numarul artistilor straini care s-au inscris in concurs a crescut. Desi la preselectie au depus piese cantareti din Malta, Olanda si Finlanda, trupa suedeza Rednex este singura care a ajuns in semifinala, unde va interpreta o melodie in duet cu Ro-mania.

"Artistii straini isi incearca norocul in mai multe tari. Pentru ei e important sa participe la Eurovision, nu tara pe care o reprezinta", explica Dan Manoliu. "Eu cred ca, deocamdata, romanii nu sunt pregatiti sa voteze un strain care sa-i reprezinte la Eurovision", adauga el.

Estimari pentru 2008

Radu Fornea, unul dintre compozitorii piesei "Weel-o-wee", interpretata de Ro-mania si Rednex, crede ca, daca romanii vor trece de prejudecati si vor vota aceasta melodie, avem mari sanse sa organizam Eurovisionul in 2008.

"Faptul ca Rednex concureaza pentru tara noastra inseamna ca avem sanse foarte mari sa castigam concursul daca ajungem la Helsinki. Ei sunt suedezi, sunt foarte populari in spatiul nordic si vor fi votati, chiar daca reprezinta Romania", spune Fornea.

In timp ce artistii straini isi inscriu piesele la preselectia din Romania, cantaretii romani sunt si ei solicitati in strainatate. Andreea Banica anunta de curand ca a primit o propunere de a reprezenta Polonia la Eurovision 2007. Proiectul nu s-a materializat insa. "Nu va mai participa. Motivul e neglijenta mea: nu am trimis piesa la timp", a declarat Lucian Mitrea, impresarul cantaretei.

Gemenele Cheeky Girls sunt "curtate" pentru Eurovision de Marea Britanie, potrivit declaratiilor mamei lor, Margareta Irimia. "In Anglia ne tot cheama la Eurovision de patru ani incoace, dar fetele nu se simt englezoaice, asa ca nu vor sa participe pentru Marea Britanie", spune mama gemenelor.

Tentatii

Traistariu, curtat de Europa

Dupa succesul repurtat anul trecut la Eurovision, Mihai Traistariu a primit oferte din partea Suediei, Elvetiei, Maltei si Norvegiei. Initial, cantaretul a acceptat propunerea Elvetiei, care i s-a parut cea mai interesanta, mai ales ca aceasta tara a fost reprezentata la Eurovision in ultimii ani doar de artisti straini. Ulterior, Traistariu s-a razgandit.

"Dupa sase ani in care am participat la selectia nationala si dupa Eurovisionul de la Atena, am decis ca e mai bine sa iau o pauza anul acesta, chiar daca am primit multe oferte", a declarat Traistariu.

Controverse

Muzica incinge spiritele    In urma participarii la Eurovisionul de anul trecut, Mihai Traistariu a declarat ca s-a ales cu un castig de 2,5 milioane de euro. Dupa o asemenea veste, participarea la preselectia de anul acesta a fost substantial mai mare. Dar si scandalurile din jurul competitiei incep sa fie pe masura.

Dupa cateva retrageri "cu cantec" (Mandinga, Andreea Balan si Tony Poptamas), este randul contestatiilor facute de cei ramasi pe-afara. Primii care s-au inscris pe lista nemultumitilor au fost Tudor Chirila si trupa sa, Vama, cu piesa "Bed for Love".

Solistul trupei a declarat: "Daca nu am fi facut aceasta contestatie, ar fi insemnat ca acceptam decizia juriului. Noi credem in aceasta piesa, care intruneste toate calitatile pentru Eurovision", a declarat Tudor Chirila, solistul trupei Vama. "Nu avem nimic cu celelalte piese care au intrat in semifinala", a adaugat chitaristul trupei, Eugen Caminschi.

Cea de-a doua trupa intrata in "hora" contestatarilor este 112, cu piesa "Ca la 16 ani". Potrivit regulamentului concursului, organizatorii, respectiv TVR, au la dispozitie 72 de ore pentru solutionarea acestor contestatii. Insa, dincolo de acestea, au inceput si contestatiile neoficiale, care se raspandesc la nivel de zvon sau speculatie facuta publica.

Moga, singur impotriva tuturor

De departe cel mai controversat personaj este compozitorul Marius Moga, care are in concurs trei piese. Una dintre acestea este un tango interpretat de trupa Wassabi, melodie care a intrat in extremis in concurs, in urma retragerilor deja anuntate.

"Corul" discutiilor a fost condus de compozitorul Ionel Tudor, membru al juriului, care a facut ad-hoc o demonstratie la pian, in incercarea de a evidentia un plagiat.

"Am vrut sa fac un tango. Asta mi-a fost intentia", ne-a declarat Marius Moga, "iar acordurile respective sunt cele clasice de tango. Liniile melodice sunt cele care se inregistreaza la UCMR, alea pot fi contestate". In viziunea "micului Mozart", Ionel Tudor este "un compozitor bun, care se simte responsabil sa faca lucrurile astea.

Insa nu poate sa arate cu degetul fara sa aiba ceva concret". Moga s-a prezentat la Eurovision cu trei piese, toate trei acceptate in faza urmatoare a concursului. Este vorba despre "Crazy", interpretata de Morandi si Wassabi, "Dracula, my love", cu Simplu&Andra si "Do the tango with me", in interpretarea fetelor de la Wassabi.

"Mergem pana la capat"

"Stiam ca o sa iasa scandal din momentul in care am aflat ca am ajuns in semifinala cu piesele astea", declara compozitorul, "sunt convins ca, orice am face, or sa arunce cu noroi. Am facut un consiliu cu toata lumea si am decis ca, indiferent ce se va spune, vom merge pana la capat. O sa facem show, pentru telespectatori, nu pentru juriu, pentru ca am vazut ca la Eurovision asta se noteaza, spectacolul", a mai precizat Moga.

"Micul Mozart" crede ca este contestat pentru ca a incercat sa se tina departe de breasla compozitorilor: "Nu m-am dat bine pe langa niciun compozitor.

Nici cu Moculescu nu m-am impacat imediat, ci in timp. Nu e vina mea pentru situatia asta, eu am facut niste produse si atat. Si jur ca nu am plagiat vreodata o piesa.

Cei care ma contesta sa traiasca cu gandul asta, ca am trei piese in semifinala. Eu nu am luat niciun premiu pana acum si ma astept sa ies pe locurile doi, trei si patru, numai sa nu particip", a concluzionat Moga.

El este convins ca daca melodiile compuse de el nu vor trece de semifinale, nu va fi nimic grav, nu se va supara, pentru ca aceasta este "o incercare pentru public". (Florin Ghioca)

Ne puteți urmări și pe Google News