Theodor Stolojan: Buşoi să deschidă dezbaterea internă spre public

Theodor Stolojan: Buşoi să deschidă dezbaterea internă spre public

Theodor Stolojan și-ar dori o dezbatere publică între cei trei candidați la șefia PNL. El a anunțat că îl susține pe Cristian Buşoi.

Rep: Mai sunt mai puţin de 2 săptămâni până la Congres, credeţi că s-au clarificat lucrurileîn partid ?

Theodor Stolojan: Până în prezent, dezbaterea s-a purtat în spatele uşilor închise.Congresul nu ar trebui să fie doar „noi între noi”.  Este foarte important pentru membrii PNL să cunoască punctele de vedere ale celor trei candidați cu privire la revitalizarea PNL , pentru a-și îndeplini rolul său de cea mai puternică forță politică de centru dreapta din România.  Oamenii așteaptă însă să vadă și cu ce răspunsuri vin cei trei candidați la președinția PNL la problemele reale cu care aceștia se confruntă.

Rep: ​Faceţi parte dintre cei care consumă sau aduc voturi PNL? A fost o discuţie care a răbufnit public.

T. Stolojan: Cred că este o falsă temă, la fel cum este și încercarea unui candidat de a clasifica moțiunile ca fiind , una liberală , iar celelalte două mai puțin liberale. Înainte de a arunca astfel de verdicte, ar trebui să ne asumăm răspunderea pentru erorile de strategie care au dus la rezultatul slab de la parlamentare. Refuz să-mi atac colegii şi tipul acesta de abordare ratează esenţialul: candidaţii să convingă cu ideile lor, nu cu strigătele galeriei. Este nevoie de calm şi unitate.

Rep: ​Sunt lideri locali, primari, care spun că ei au rezultate şi că partidul trebuie să-i asculte. Este aceasta măsura discuţiei interne din PNL?

T. Stolojan: Primarii PNL sunt puternici şi importanţi, dar sunt și ei parte a dezbaterii din partid, la care ar trebui să participe câți mai mulți membrii ai PNL. Evident, ca lideri politici în organizațiile din care fac parte, primarii au o influență mare asupra celorlalți membrii ai PNL. Există acum riscul ca prezentarea moţiunilor să se reducă la contabilitatea seacă a numărului de susţinători şi asta nu ajută PNL deloc. Congresul nu trebuie să fie un ritual de înscăunare a unui lider desemnat doar de voința primarilor. La Congres, vor participa 5.000 de membrii ai PNL  și, potrivit statutului, fiecare are libertatea de a vota potrivit propriei judecăți.

Rep: Ce credeţi că lipseşte acum din dezbaterea internă?

T. Stolojan: O dezbatere reală ar înseamna ca toţi candidaţi să prezinte public idei de a creşte PNL, răspunzând la temele mari, aflate în discuţia publică: debirocratizarea și descentralizarea reală în administrația publică, crearea unui mediu economic stimulativ pentru afaceri, folosirea eficientă a fondurilor europene, managementul eficient al avuției publice, începând cu firmele cu capital majoritar de stat, dar și cu activele publice (clădiri, terenuri, păduri etc), salarizarea în sistemul bugetar, sistemul de pensii, familia tradiţională, statul de drept, lupta împotriva corupției , Justiţia.  Totodată, teme importante pentru viitorul României , ca stat membru al Uniunii Europene, lipsesc cu desăvârșire din dezbaterile publice; să ne gândim numai la ce înseamnă pentru România  trecerea la euro. Asta interesează electoratul liberal - electorat pretenţios, informat şi dezamăgit. PNL are nevoie de idei clare să-şi mobilizeze electoratul şi de opoziție fermă la PSD.  Până la Congres, mă aştept , și cred că și oamenii așteaptă, cel puţin o dezbatere publică între Ludovic Orban, Cristian Buşoi şi Viorel Cataramă cu răspunsuri clare la aceste teme.

Rep: Cum poate face PNL o Opoziţie convingătoare la PSD ?

T. Stolojan: Deocamdată, percepția oamenilor este că PNL nu reușește să facă o opoziție puternică la PSD, bazată pe argumente, idei , programe și mai puțin pe adjective de genul ”PSD-ciuma roșie”.  Faptul că actuala coaliție de guvernare dispune de 70 la sută din voturile Parlamentului constituie un pericol pentru democrația din România, confirmat pe deplin de încercările continue de schimbare a raporturilor între instituțiile statului, prin slăbirea statului de drept și  a luptei împotriva corupției.  PNL poate face o opoziție puternică, în măsura în care va veni cu răspunsuri convingătoare la problemele reale ale oamenilor și va sancționa , bazat pe argumente, excesele de putere ale actualei coaliții de guvernare. Îl susțin pe dl Cristian Bușoi  la președinția PNL, deoarece am convingerea că dânsuL, împreună cu echipa de conducere care va fi aleasă , vor putea să revitalizeze PNL.