Luminița Stoia Adam, respectabilă profesoară la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, a dezvăluit cum propriul tată a dat-o afară din casă, din apartamentul pe care i l-a făcut cadou de nuntă, cu 22 de ani în urmă.

”Subsemnatul Stoia Traian Constantin (…) în calitate de proprietar al imobilului situat în Timișoara, strada Sf. Apostoli petru și Pavel, nr.11, bl.A42, et.3, ap.8, județul Timiș,  prin avocat Beg Cristian, în temeiul art. 1.038 din Noul Cod de procedură civilă, vă adresez prin intermediul executorului  judecătoresc următoarea notificare prin care vă pun în vedere ca, în termen de 5 zile de la primirea prezentei, să procedați la eliberarea imobilului (…) pe care îl ocupați fără drept (…)”. Notificarea e adresată cu data de 29 mai 2015 Luminiței Stoia Adam, fiica viceprimarului.

Notificarea primită de Luminița Stoia Adam prin care i se pune în vedere să elibereze degrabă locuința primită cadou de la tatăl ei

În vârstă de 48 de ani, profesoara a eliberat în luna iunie apartamentul primit de la tatăl ei, s-a mutat la o prietenă, soțul ei la rude, până și-au găsit o locuință de închiriat.

”Ori faci ce îți spun, ori bagajele la ușă”

Povestea pare ruptă dintr-o  telenovelă. Profesoara e unicul copil al viceprimarului, personaj cunoscut în oraș ca un om cu stare, asociat în Bega Group cu frații Emil și Marius Cristescu.

”Când ne-am căsătorit, acum 22 de ani, tata ne-a impus să luăm și numele lui, ca să ne dea, cadou, acest apartament. A insistat să fie cumpărat pe numele lui. ”În cazul în care nu te înțelegi cu soțul tău și divorțați, să nu trebuiască să îi dai jumătate”, a motivat atunci. L-am ascultat. Realitatea este că nu i-a plăcut niciodată de soțul meu, care este instructor auto”, povestește fiica viceprimarului. Ea mai susține că a fost amenințată cu evacuarea încă din primul an în care s-a mutat.

Profesoara Luminița Stoia Adam a locuit, temporar, la prieteni

”Tata e genul de om care toată viața a vrut să controleze totul, inclusiv pe noi, cei din familia lui. ”Ori faci ce îți spun, ori bagajele la ușă”. Replica lui o să mă urmărească până în ultima zi a vieții mele. Mereu a spus că am fost o mare dezamăgire pentru el”, povestește Luminița Stoia Adam.

A doua victimă, o pensionară de 75 de ani

De cinci ani Ileana Stupariu, o pensionară de 75 de ani din Timișoara, plătește impozit pe un teren pe care nu l-a putut folosi, tot din cauza viceprimarului Stoia. A intrat efectiv în posesia terenului retrocedat, anul trecut, după ce poliția a evacuat afacerea căreia Traian Stoia, în calitate de acționar la Timco SA, unde e asociat cu frații Cristescu,  îi închiriase spațiul.

De un an Ileana Stiupariu se chinuie în instanță să obțină o sentință favorabilă care să îl oblige pe viceprimar să o despăgubească pentru cei cinci ani în care a folosit un teren care nu-i aparținea, încasând, lună de lună, chirie, în timp ce femeia plătea impozit pe un bun de care nu dispunea. ”Am câștigat în despăgubire, 25.000 de euro de la Timco SA. Stoia refuză să  plătească. S-au făcut două expertize, una privată, alta judiciară, iar acum avocata lui a cerut o a treia expertiză și nu mi-a permis să vorbesc în instanță. Am vrut să arăt cum a scos poliția din spațiu afacerea care funcționa acolo, plătind chirie lui Stoia”, se plânge femeia.

Terenul de 304 mp de pe strada Brediceanu nr. 38 din Timişoara ar fi fost întabulat, prin falsuri, la altă adresă (strada Circumvalaţiunii nr. 8 – 10), adresă la care se află compania Timco SA, a viceprimarului. ”Falsul s-a putut realiza profitându-se de faptul că cele două adrese se învecinează”, a explicat Ileana Stupariu. Timp de patru ani, după ce terenul i-a fost retrocedat, femeia  a plătit câte 400 de lei impozit deși Timco SA încasa chirie de la un local deschis acolo, căruia îi închiriase locul.

Pensionara Ileana Stupariu se judecă de ani de zile pentru pământul părinților săi

Deși anul trecut a fost pusă în executare sentința de retrocedare pronunțată în 2009, iar localul care închiriase terenul de la firma vicepriamrului a fost evacuat, doamna Stupariu a rămas cu paguba în continuare, pentru că edilul refuză să o despăgubească, și anume să-i dea partea ei din chiria încasată în toți acești ani.

Terenul a fost grădina casei părinţilor femeii, confiscată de comunişti înainte să îl trimită pe tatăl ei, avocatul Ion Stupariu, la muncă silnică, trei ani, la ”canal”.

”Din cauza intereselor viceprimarului Stoia, trenul a fost retrocedat familiei mele abia în anul 2009, în urma unei cereri depuse în 2001, iar ulterior, alți patru ani, a mai fost folosit ilegal de acesta. Ba mai mult, societatea Timco SA era întabulată pe teren din 2007, ilegal, iar compania se pregătea să îl vândă. A trebuit să deschid şi companiei proces, notând totul în Cartea Funciară, ca să opresc manevra”, ne-a declarat Ileana Stupariu.

Stoia: ”Nu mă simt vinovat”

Acționar la Timco SA, viceprimarul Traian Stoia are, conform ultimei declarații de avere, încă două case și două terenuri, intravilan, plus depozite bancare sau echivalente în valoare de peste 1,3 milioane de lei, peste 21.000 de dolari, respectiv peste 28.000 de euro. În ciuda averii, nu consideră că firma pe care o reprezintă trebuie să o despăgubească pe femeia al cărei teren l-a folosit, fără drept, ani de zile.

Explicațiile lui Stoia, în legătură cu ambele cazuri, sunt halucinante. ”Fiica mea, care e profesoară, a fost un copil silitor până în momentul în care, predând la seral, a cunoscut un tip care era șofer la Comtim. Tipul acesta, de 22 de ani de când s-au căsătorit, a lucrat sporadic. Fata mea a fost silită să  dea meditații la greu, pentru că individul nu a dorit să meargă la muncă. Eu le-am oferit casa asta, mai mult, fără să plătească taxe sau impozite, (…) iar omul în continuare nu s-a angajat. Am decis să vând casa și o dau dracului, dau banii la o casă de copii; nu mă simt vinovat cu nimic”, a declarat, pentru EVZ, viceprimarul Timișoarei Traian Stoia. În ceea ce privește terenul Ilenei Stupariu, viceprimarul susține că e nemulțumit pentru că femeia s-a oferit să-i vândă terenul prea scump.