Ștefan Jicol a câștigat concursul de director general de politici publice al Guvernului și a renunțat la funcțiile politice

Ștefan Jicol a câștigat concursul de director general de politici publice al Guvernului și a renunțat la funcțiile politice

Consilier al premierului Ludovic Orban, Ștefan Jicol a demisionat din toate structurile PNL și din cea de consilier politic al premierului Ludovic Orban după ce a câștigat concursul de director general de politici publice al Guvernului.

Potrivit financialintelligence.ro, prin concursurile din datele de 11 și 15 mai 2020, Ștefan Jicol ocupă acum poziția de director general pe politici publice de la Palatul Victoria și are oportunitatea de a dezvolta proiecte și de a stimula accesarea fondurilor europene fără a mai depinde de niciun partid politic.

 

Surse guvernamentale menționează că fostul consilier liberal a avut printre atribuții inclusiv reorganizarea Secretariatului General al Guvernului, modificând organigrama cu cele peste o mie de posturi. În urma unui proces amplu, a fost integrat personalul fostelor ministere desființate de Ordonanța 68/2019 fără a exista concedieri, astfel încât Ștefan Jicol a fost apreciat de funcționalii guvernamentali.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Fostul liberal a fost consilier al premierului Ludovic Orban pe politici publice și inteligență artificială timp de 100 de zile, demisia sa discretă fiind consemnată pe data de 11 mai 2020. Pe parcursul ultimelor luni, în plină pandemie de noul coronavirus și stare de urgență pe teritoriul României, Ștefan Jicol a finalizat digitalizarea ședințelor de guvern și a reactivat unele proiecte europene în zona de administrație publică. De asemenea, el a activat ca Președinte al Comitetului de Monitorizare al controlului intern managerial pentru autoritățile publice la nivel național.

Conform surselor citate de publicația mai sus menționată, noua funcție a lui Ștefan Jicol a fost câștigată fără sprijin politic, printr-un concurs foarte dificil, cu mulți candidați pe un singur loc și cu un volum impresionant de pagini ca bibliografie pentru examen. Implicit, funcția a fost râvnită de multe alte persoane din aparatul public, dar și din mediul nonguvernamental. Reușita sa este pusă inclusiv pe seama experienței în perioada scurtă, dar extrem de activă, în care a interacționat la cel mai înalt nivel cu sistemul de politici publice guvernamentale supuse rigorilor Uniunii Europene.

 

Se pare că fostul consilier a intrat în concursul pentru postul de director general de politici publice al Guvernului fără a avea acordul și implicit sprijinul Partidului Național Liberal, ceea ce a determinat demisia acestuia din urmă. Vechiul liberal a preferat probabil această postură mult mai sigură decât o funcție politică efemeră, cucerirea postului prin concurs fiind o validare totală a abilităților sale.

 

Ștefan Jicol pare determinat că continue în perioada următoare proiectele sale cu implementarea inteligenței artificiale și a realității augumentate în programele guvernamentale pe care chiar direcția condusă de acesta le poate dezvolta. Demn de menționat este faptul că exact pentru astfel de proiecte din zona de IT&C aplicată aparatului public se alocă sume fabuloase României din partea Uniunii Europene, miza fiind pus și simplu existența unor proiecte suficient de bune pentru a fi acceptate de partenerii europeni pentru finanțare.