Ștefan cel Mare vs Mathias Corvin. Zi istorică în 1467
- Florian Olteanu
- 16 decembrie 2024, 09:53
Ștefan cel Mare vs Mathias Corvin: 15 decembrie 1467. Cum a reușit Moldova să neutralizeze un prim dușman în drumul spre emancipare.
Când Ștefan cel Mare câștiga bătălia contra lui Petru Aron, unchiul său, la Doljești-Direptate, în 12 aprilie 1457, Aron a scăpat cu fuga. Doi ani mai târziu, obținea găzduire în Regatul Ungariei. Rege era fiul lui Iancu de Hunedoara, Mathias Corvin (1458-1490). De aici, timp de un deceniu, vor fi animozități între cei doi lideri.
Ștefan cel Mare îl irită pe Mathias Corvin
Ștefan cel Mare avea rivali și în Polonia. Deocamdată plătea haraciul către Poarta Otomană. Visa să îi apropie pe secuii din Ardeal. Mai voia să aibă și Chilia, Cetatea Albă. Cel puțin, la Chilia, avea de înfruntat garnizoanele maghiare.
Ștefan cel Mare a sprijinit revoltele nobiliare din Ardeal. S-a apropiat de Polonia ca să îl neutralizeze pe boierul fugar Mihu, om de bază al lui Petru Aron. În 1461, intră în zona secuilor, iar î 1462, cucerește Chilia.
Ștefan se confruntă cu mânia lui Mathias Corvin. Traseul regelui maghiar spre Suceava
Mathias Corvin, asemeni tatălui său, este un om aprig la mânie. Să nu uităm că deja îl ținea la Vișegrad, în temniță pe Vlad Țepeș, după intrigile sașilor brașoveni. Temându-se că Ștefan cel Mare va face pace cu Polonia, Mathias a decis. Va înainta în noiembrie 1467 prin Oituz, spre Moldova.
Sursele spun că traseul lui Mathias era de la Oituz spre Trotuș, Roman, Baia și, la final, Suceava. Armata Ungariei era cuprinsă, potrivit estimărilor, între 25 000 și 40 000 soldați.
Expediția lui Mathias Corvin (19 noiembrie-14 decembrie 1467). Victoria de la Baia a moldovenilor
Mathias Corvin ajunge la Trotuș-Târg pe 19 noiembrie. După lichidarea apărării de aici, pornea spre Roman. Aici, ungurii vor da foc târgului. Aparent, Ștefan cel Mare pare că nu schițează nimic. Încrezător, Mathias decide să se îndrepte spre Suceava. Decide să instaleze tabăra sa la Baia în jurul datei de 14 decembrie 1467. Ștefan nu putea avea mai mult de 12 000 luptători pe care să conteze.
De aceea, domnul Moldovei așteaptă căderea nopții și atacă fulgerător. Probabil, Ștefan se inspirase din atacul de noapte de la Târgoviște al vărului său Vlad Țepeș asupra otomanilor lui Mehmed Fatih. Cert este că supriza este totală.
Mathias a fost rănit de săgeți, tunurile mari de asalt au fost pierdute, după cum susție cronicarul polonez Jan Dlugosz. Victoria lui Ștefan era totală. Ulterior, pe fondul conștientizării că otomanii erau mai periculoși, Ștefan și Mathias vor face pace. Ba chiar, Ciceul a fost primit de domnul Moldovei pentru a fi loc de refugiu.