Ștefan cel Mare descris de un ungur de seamă

Ștefan cel Mare descris de un ungur de seamă Divorțul lui Ștefan cel Mare. Cum a scăpat de prima nevastă; sursa foto: Arhiva EvZ

Baronul Miklós Istvánffy a trăit între 8 decembrie 1538 și 1 aprilie 1615. A fost politician, istoric umanist și poet maghiar și a servit ca guvernator palatin al Ungariei din 19 ianuarie 1582 până în august 1608.

Ștefan cel Mare descris de un ungur de seamă

Este adesea numit „Titus Livius al Ungariei”, datorită activității istoriografice. Dar și pentru că a studiat la Padova, locul de naștere al marelui istoric roman.

Iată ce scrie în cronica lui Miklós Istvánffy despre domnia lui Ștefan cel Mare:

S-a încredințat aducerii aminte că, pe vremea asta, principele Ștefan, numit în mod vulgar voievod, a ieșit dintre cei vii. A fost doborât de îndelungate dureri de încheieturi și de alte boli și bătrânețe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se spune că acest om a fost vestit și sărbătorit cât a trăit pentru priceperea lui în disciplina militară și pentru strălucitele lui războaie.

Căci, în privința veșnic admirabilei virtuți și vitejii, s-a arătat mai presus de toți dușmanii săi.

Cearta lui Ștefan cel Mare cu Regele Matei

Pe regele Matia, deși mai mult prin viclenia de care obișnuia să se folosească, decât prin adevărata putere, l-a pus pe fugă.

Într-o luptă de noapte la Baia, un oraș al Moldovei, nu departe de râul Siret, l-a rănit cu o săgeată aruncată la întâmplare și l-a depărtat de hotarele sale.

S-a împăcat, cu toate acestea, fără întârziere, temându-se de puterea și armele lui Matia și căruia i s-a supus.

Cetele nenumărate ale lui Mahomet, care pustiau Moldova, moșia lui, le-a bătut și le-a silit să se întoarcă de unde au venit. A omorât peste 30.000 de turci.

Asupra tătarilor a câștigat biruințe strălucite în multe rânduri. Atât asupra celor care locuiesc în Chersones, Tauric și în Nogai, cât și asupra celor care își au locuințele în Asia, dincolo de râul Rha.

În sfârșit, pe regele Albert al Poloniei, după cum am spus mai sus, l-a zdrobit într-o luptă foarte crâncenă. Lupta s-a dat lângă pădurea Bucovina, tăind și pierzând multe mii din oamenii lui.

Așa încât se vede că pe drept trebuie socotit printre bărbații vrednici de ținut minte de pe vremea sa.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric