STB stă prost la capitolul digitalizare! Ce își propune compania să facă pentru călătorii bucureșteni
- Maria Miron
- 21 aprilie 2022, 20:27
Primăria Capitalei transmite că doar la jumătate dintre casele de bilete ale companiei STB pot fi efectuate plăți cu cardul bancar. În rest, călătorii din București sunt nevoiți să achite în numerar contravaloarea biletelor de călătorie cu transportul public în comun. Totuși, reprezentanții STB promit noi facilități pe care le vor implementa în viitorul apropiat.
Dintre cele 203 stații de bilete din București, la doar 100 dintre acestea se poate utiliza cardul bancar la plata contravalorii tichetelor de călătorie.
Plata cu cardul, posibilă doar la anumite stații de bilete
„Rețeaua comercială a Societății de Transport București STB S.A. este formată din 203 unități de comercializare a titlurilor de transport. Dintre acestea, 103 sunt Centre de Reîncărcare Carduri (CRC) și 100 sunt Centre de Emitere și Reîncărcare Carduri (CERC).
Reîncărcarea titlurilor de călătorie se poate efectua atât la Centrele de Reîncărcare Carduri, cât și la Centrele de Emitere și Reîncărcare Carduri. Emiterea de noi titluri de călătorie se poate efectua la cele 100 de Centre de Emitere și Reîncărcare Carduri. În prezent, plata cu cardul bancar se poate efectua la Centrele de Emitere și Reîncărcare Carduri”, transmite STB.
Călătorii ar putea plăti cu cardul la orice stație, spun cei de la STB
Totuși, cei de la STB au în plan să extindă plata cu cardul și la celelalte centre de încărcare, dar nu precizează când anume se va întâmpla asta.
„În viitor, STB S.A. va extinde modalitatea de plată și la Centrele de Reîncărcare Carduri. Modalitatea de plată cu cardul bancar la achiziționarea titlurilor de călătorie este în curs de implementare și la Centrele de Reîncărcare Carduri”, spun cei de la STB.
Plata cu cardul, direct din mijlocul de transport
Bucureștenii care utilizează transportul public în comun pot efectua plata călătoriei direct din mijlocul de transport, această facilitate fiind disponibilă în autobuzele marca Mercedes Hybrid și Otokar, cât și în tramvaiele de pe liniile 1, 10 și 41.
„Această alternativă de plată este în curs de extindere atât în rețeaua de unități de vânzare, cât și în mijloacele de transport în comun, fiind o componentă esențială în procesul de digitalizare pe care îl derulăm în momentul de față. Estimăm că, până la sfârșitul lunii iulie 2022, toate mijloacele de transport în comun vor avea instalate validatoare care vor permite și plata cu cardul bancar”, a răspuns Primăria București întrebărilor formulate de cei de la HotNews.ro.
STB vrea digitalizare și modernizare
Societatea de Transport Bucureşti are un total de 585 de lucrători casieri care vând titluri de călătorie. Doar în luna februarie a acestui an, cheltuielile salariale pentru aceștia au atins suma de 3.040.011,33 lei, conform datelor companiei STB.
În același timp, Societatea dispune doar de cinci automate de vânzare a biletelor, însă declară că nu are de gând să mai amplaseze alte aparate de acest tip, deși vorbim de cheltuieli mari în privința personalului din stațiile clasice.
„STB S.A. nu intenționează să achiziționeze automate de plată anul acesta, întrucât investiția nu este avantajoasă din punct de vedere financiar. La nivel european, se înregistrează chiar o tendință în scădere în ceea ce privește întrebuințarea acestei modalități de plată. Strategia STB este de a utiliza infrastructura existentă și de a dezvolta canale de plată moderne, digitale, precum plata prin SMS, aplicația 24Pay, reîncărcarea online și plata cu cardul bancar contactless direct la validator în toate mijloacele de transport ale STB”.