Statutul elevului a fost modificat. Ministerul Educației a introdus toate modificările privind exmatricularea și numărul de absențe

Statutul elevului a fost modificat. Ministerul Educației a introdus toate modificările privind exmatricularea și numărul de absențe sursa foto: laude-reut.ro

Ministerul Educației a stabilit, printr-un ordin de Guvern, toate schimbările care au fost aduse în ultimul statutului elevului. Au fost clarificate mai multe probleme importante, printre care se numără exmatricularea sau structura anului școlar.

Ministerul Educației a publicat Ordinul nr. 3.797/2023 în care sunt prezente toate modificările care au fost aduse în ultimul timp statutului elevului. Acestea sunt valabile începând cu 22 martie. Modificările fac referire la procesul de exmatriculare, măsură care va putea fi aplicată doar în cazul învățământului postliceal, nu și a celui liceal precum era înainte. O altă schimbare se referă la structura anului școlar. Este vorba de înlocuirea celor două semestre cu cele cinci module de învățare.
Pentru că anul școlar a fost împărțit în module a fost nevoie să fie făcute schimbări și în ceea ce privește numărul maxim de absențe pe care un elev îl poate face fără să aibă nota scăzută la purtare. Statutul elevului prevede acum că „pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/ modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”.

Ce modificări au mai fost făcute la statutul elevului

Este important de precizat că atunci când anul școlar era împărțit în semestre, elevii puteau face maxim 10 absențe nejustificate sau puteau să aibă 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul. Statutul elevelui stabilește acum că fiecare clasă trebuie să își aleagă reprezentatul în consiliul elevilor la începutul anului școlar. Această persoană era aleasă, înainte, la fiecare început de semestru.

Prin Ordinul Ministerului Educației a fost introdusă și precizarea că regulile din statut vor fi aplicate și în cazul elevilor audienți. „Elevii înscriși ca elevi audienți beneficiază de drepturile și îndatoririle prevăzute în prezentul statut”, se precizează în document. Elevii audienți sunt cei care, indiferent de cetățenie sau statut, au urmat cursurile într-o școală din altă țară sau la organizații furnizoare de educație, care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități corespunzătoare unor sisteme educaționale din alte țări, și care nu au încă studiile echivalate, potrivit Avocatnet.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News