Proiectul de ordin privind „Statutul elevului”, pus în dezbatere publică. Reguli noi privind exmatricularea și nota la purtare

Proiectul de ordin privind „Statutul elevului”, pus în dezbatere publică. Reguli noi privind exmatricularea și nota la purtare Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Un proiect de ordin privind „Statutul elevului” a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației. Instituția a propus noi sancțiuni în cazul elevilor care acumulează prea multe absențe. Sunt modificări și în cazul celor care urmează cursurile școlilor militare.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică, miercuri, 15 februatie, un proiect de ordin care completează „Statutul elevului”. Sunt prevăzute noi sancțiuni pentru cei care absentează nejustificat de la orele de curs. Sunt vizați și elevii care urmează o școală militară.

„Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an şcolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an şcolar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, se precizează în documentul emis de minister.

Schimbarea propusă de Ministerul Educației îi vizează și pe elevii din ciclul primar. În cazul acestora, calificativul la purtare va fi scăzut gradul de la „Foarte bine” la „Bine”, Suficient” sau în cel mai rău caz la „Insuficient”. O modificare importantă va fi făcută și în cazul celor care urmează cursurile unei școli militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă cu elevii școlilor militare

În același proiect se precizează că elevii care sunt exmatriculați din unităţile de învăţământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ. Pentru a face acest pas ei trebuie să respecte prevederilor proiectului de ordin, „ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi ale regulamentelor specifice”.

Ministerul a mai adăugat că vor fi exmatriculați, fără a avea dreptul de a se înscrie la o altă instituție pentru o perioadă cuprinsă între trei și cinci ani, doar elevii din învăţământul postliceal  care au comis „abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral. Sancţiunea se aplică prin ordin al ministrului educaţiei, prin care se stabileşte şi durata pentru care se aplică această sancţiune”.

Directorul unității de învățământ trebuie să transmită Ministerului Educației propunerea de exmatriculare care să aibă alături o motivare a consiliului profesonal în legătură cu aplicarea acestei sancțiuni drastice. Școala respectivă trebuie să trimită și documente sau alte probe care să arate că elevul a comis abateri grave pentru care trebuie să fie pedepsit, se mai precizează în documentul emis de minister.