Reguli noi în ceea ce privește Statutul Elevului. Câte absențe nemotivate pot avea aceștia ca să nu li se scadă nota la purtare

Reguli noi în ceea ce privește Statutul Elevului. Câte absențe nemotivate pot avea aceștia ca să nu li se scadă nota la purtare Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Educației vrea să introducă reguli mai relaxate pentru elevi. Un proiect de lege pus în dezbatere publică vrea să modifice numărul de absențe pe care elevii le pot avea înainte de a li se scădea nota la purtare.

Prin urmare, Ministerul Educației vrea să dubleze numărul absențelor nemotivate de la care nota la purtare poate fi scăzută cu câte un punct. Proiectul urmează să fie discutat marți de Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Educației.

Elevii pot avea mai multe absențe nemotivate

În prezent, potrivit articolul 27 din Statutul Elevului, elevii pot avea doar zece absențe nemotivate ca să nu se aleagă cu nota scăzută la purtare. „Pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, la fiecare 10 absenţe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”.

Potrivit noilor modificări, numărul de absențe nemotivate se va dubla. „Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceleași prevederi se aplică și pentru elevii din învățământul primar, unde va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient, potrivit româniatv.net.

Câte absențe pot motiva părinții

La fel ca până acum, părinții pot motiva absențele copiilor printr-o cerere scrisă, dar se poate face acest lucru și prin documente aduse de la medicul de familie. Numărul total al absențelor pe care le pot motiva părinții a rămas același ca în anii trecuți, respectiv 40, însă prin noul regulament aplicat din acest an școlar, a fost introdusă o condiție suplimentară.

Absențele pot fi motivate „în limita a 40 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline”. Astfel, ținând cont de faptul că acest an școlar are 36 de săptămâni de cursuri, dacă, de exemplu, se dorește motivarea absențelor la o materie care are alocate două ore pe săptămână, pentru a respecta noua regulă, numărul acestora poate ajunge, în acest an școlar, la cel mult 14, potrivit avocatnet.ro.