Daniel Funeriu: România are cel mai scurt an școlar, cel mai mic număr de ore pe care copiii îl petrec în școală

Daniel Funeriu: România are cel mai scurt an școlar, cel mai mic număr de ore pe care copiii îl petrec în școalăElevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

După vacanța de la început de an, urmată de câteva zile libere în acest început de săptămână, elevii au parte de o nouă vacanță în curând. În acest context, experții atrag atenția că elevii din România petrec la școală cel mai puțin timp, comparativ cu cei din alte țări europene.

Urmează vacanța din luna februarie, ce poate fi luată pe fiecare județ în parte diferit. Anul școlar are acum o structură modulară care ar putea să fie înlocuită anul viitor. Potrivit noului ministru al Educației, Ligia Deca, o decizie în acest sens va fi luată doar în urma unei analize concrete.

Elevii români se simt mai motivați de noua structură a anului școlar

Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului şcolar şi vom analiza această formulă după un an de la implementare”, a spus Ligia Deca.

De cealaltă parte, potrivit preşedintei Consiliului Naţional al Elevilor, Miruna Croitoru, elevii se simt mult mai motivați să meargă la școală cu noile schimbări.

„Până acum, elevii ne-au transmis că această structură îi motivează mai mult și modul în care media se încheie, şi anume la finalul anului, este de asemenea un plus pentru ei. Ne-am dori ca și de la anul să se continue tot în această structură”, a spus aceasta.

Nici părinții nu mai vor alte schimbări, declarând că starea de incertitudine le creează un disconfort.

„În acest moment nu ştim nici dacă revenim, ceea ce, da, într-adevăr, ca părinte această stare de incertitudine nu duce la un mod prin care copiii să ştie ce se întâmplă anul următor, nici nu mai are rost să mai vorbesc de un ciclu de învăţământ”, a transmis președintele Federaţiei Părinţilor, Iulian Cristache.

România are cel mai scurt an școlar

Însă, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, nu vede o problemă în structura școlară, ci în numărul de ore pe care copiii îl petrec la școală. Astfel, potrivit lui Funeriu, România are cel mai scurt an școlar, comparativ cu celelalte state europene.

„Singurul lucru care ar produce un efect pentru copii ar fi să prelungim anul școlar. România are cel mai scurt an școlar, cel mai mic număr de ore pe care copiii îl petrec în școală. Un elev german care termină 12 clase va fi petrecut în școală cu 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care termină 12 clase și de aici vine impresia tuturor părinților că programa este încărcată”, a spus acesta.

În majoritatea statelor europene elevii sunt în vacanţă între 100 şi 120 de zile pe an. Dar, elevii din România, Estonia, Grecia, Franța, Italia, Letonia şi Malta au peste 120 de zile de vacanţă, potrivit știri.tvr.ro.