Începând cu anul 2014, la nivelul Comunității Europene funcționează mecanismul comunicării automate de informații cu privire la veniturile realizate de o persoană fizică rezidentă într-un stat membru în celelalte state member, potrivit specialiștilor de la Bența Consult.

De asemenea, autoritățile competente din statele membre trebuie să efectueze un schimb automat de informații cu privire la proprietățile imobiliare terenuri/construcții deținute de persoane rezidente fiscal într-un stat în alte state membre.

 Aceste prevederi sunt aplicabile începând de la 1 ianuarie 2016 în temeiul art. 291 din Codul de procedură fiscală.
 Actul normativ publicat în Monitorul Oficial nr. 0122 se referă în mod special la schimbul de informații cu privire la active imobilizate terenuri și construcții deținute în România de cetățeni rezidenți în alte state membre. Desigur, obiectul fiind proprietățile imobiliare terenuri și construcții, ordinul este particularizat și aplicat de autoritățile publice locale.

Aceste formulare sunt centralizate de autoritățile publice locale și se trimit autorității fiscale centrale. Nu rezultă foarte exact termenul la care aceste informații vor fi trimise către autoritatea fiscală centrală.

Te-ar putea interesa și: