Agricultorii care accesează credite, prin programul Fermierul, pentru investiţii neeligibile la finanţare din fonduri UE pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat.
Conform unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii, pentru investiţiile care vizează achiziţia de tractoare şi a materialului biologic pentru popularea fermelor, sprijinul acordat reprezintă 50% din suma care urmează să fie rambursată. Pentru agricultorii care au investit în depozite de cereale şi seminţe oleaginoase, reducerea este de 30%, iar pentru cei care au cumpărat maşini sau utilaje agricole pentru ferme vegetale şi zootehnice reducerea este de 25%.
„De acest sprijin nu beneficiază cei care accesează fonduri europene. Acest sprijin este un fel de ajutor de stat, notificat, care funcţionează după următorul mecanism: dacă fermierul şi-a făcut proiectul cum trebuie, la finalul rambursării creditului se acordă reducerea. Aceasta poate fi de maxim 50% din volumul creditului acordat, diferenţiat în funcţie de tipul proiectului de investiţii aprobat anual printr-un ordin al ministrului agriculturii”, a declarat Roxana Zarma, director general în minister, potrivit Mediafax.