Arpad Paszkany, omul de afaceri din Cluj Napoca a finanțat echipa de fotbal CFR Cluj între 2001 și 2017. Gruparea de sub Gruia a obținut trei titluri de campioană și a avut trei participări în grupele Champions League.
După șapte ani, un fost conducător de club face dezvălurii despre culisele retragerii omului de afaceri. Ioan Horoba, fostul președinte al Gloriei Bistrița și al Gaz Metan Mediaș acuză „statul paralel” pentru retragerea finanțatorului.
Arpad Paszkany doborât de „statul paralel”
În vârstă de 74 de ani, Ioan Horoba, 74 de ani, a avut doar cuvinte de laudă față de fostul finanțator de la CFR Cluj. El l-a descris pe Arpad Paszkany drept unul dintre cei mai abili patroni din fotbalul românesc. El este de părere că acesta a fost determinat să se retragă de „statul paralel”.
„Dacă tot am vorbit despre Becali, a mai fost un om, Paszkany, care a susținut și el fotbalul românesc în acea perioadă groaznică din anii 2000, când a venit criza economică. Dacă ar fi în activitate, fără supărare, dar îl puneam pe primul loc pe Paszkany (n.r. peste Becali). La el, când vorbeai ceva, chiar și la telefon, era contract!”, a povestit Ion Horoba într-un interviu pentru GSP.
Fostul conducător al Gloriei Bistrița crede că, Arpad Paszkany ar fi dispărut din fotbal din cauza „statului paralel”. El spune despre omul de afaceri că, asemenea lui Gigi Becali au ajutat cluburile mai sărace, transferând jucători. Astfel, datorită lor, fotbalul a rezistat mai multă vreme.
„Păcat că a dispărut din fotbal. Dacă e să fim la modă, probabil că din cauza «statului paralel». Așa cred eu! Paszkany și Gigi Becali au ținut fotbalul românesc în viață o lungă perioadă de timp, au ajutat cluburile mai sărace, cum era Bistrița, cum e Botoșaniul”, a declarat Ioan Horoba.
Horoba laudă stilul de organizare
Ioan Horoba a mai comentat despre Arpad Paszkani spunând că, dincolo de controverse, acesta era foarte competent la organizare. Ca manager la CFR Cluj a reușit, datorită priceperii sale, să facă performanță.
„Da, dar ca organizare, ca manager, ca patron, nu a avut egal în România. Și trebuie să recunoaștem că, după ce a ajuns în Liga 1, CFR s-a prezentat superonorabil în competițiile europene”, a explicat Ioan Horoba.
Pe de altă parte, fostul conducător de club spune că îl apreciază și pe actualul patron al CFR, Neluțu Varga. Este drept că nu se ridică la nivelul lui Paszkani, spune, dar are un suflet bun.
„Și Neluțu Varga e un tip deosebit ca patron. Nu-i de anvergura lui Paszkany, e adevărat, dar este un tip extroardinar de bun la suflet”, a mai spus Ioan Horoba.
Arpad Paszkany a construit CFR Cluj
Omul de afaceri clujean s-a implicat în fotbalul din Ardeal și a construit gruparea CFR Cluj. Arpad Paszkany a finanțat echipa între 2001 și 2017, când s-a retras definitiv. Sub conducerea sa, CFR a obținut trei titluri de campioană în Liga 1. De asemenea, clujenii au reușit să ajungă de trei ori în grupele Champions League.
În anul 2015, clubul a ajuns în insolvență, iar Arpad Paszkany și-a cedat acțiunile actualului proprietar, Neluțu Varga, doi ani mai târziu. Se întâmpla după ce, în 2016, procurorii DIICOT i-au deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală și delapidare. La câteva luni, el vindea clubul și hotăra să plece din România. Omul de afaceri s-a stabilit în Ungaria, la Budapesta.
În 2020, Iuliu Mureșan, fostul președinte la CFR Cluj, susținea că fostul finanțator ar fi fost presat să renunțe la fotbal. Mureșan a sugerat că Paszkany ar fi fost șantajat cu dosarul de evaziune fiscală.