FRF, amenzi de 21.000 de euro din partea UEFA după incidentele de la Ucraina U21 - România U21

Sursă foto: Românuia U21 / Facebook

România a organizat Campionatul European de Fotbal 21, alături de Georgia. În timpul unei partide cu Ucraina, suporterii români au scandat mai multe lozinci nepotrivite, cu tentă politică, referitoare la situația din țara vecină.

UEFA a analizat situația și a ajuns la concluzia că ceea ce s-a petrecut pe stadion nu a avut nimic sportiv și că organizatorii nu au luat măsurile necesare pentru a opri scandările suporterilor.

În consecință, UEFA a decis să aplice o amendă în valoare de 21.000 de euro, Federației Române de Fotbal, deoarece scandările au avut o tentă politică. În plus, suporterii au aruncat în teren mai multe materiale pirotehnice.

UEFA a mai informat că jocurile disputate de România U21 vor fi monitorizate atent de observatorii forului european, timp de doi ani. Dacă asemeena situații se vor mai repeta, UEFA a mai anunțat cpă măsurile care vor fi luate, vor fi mult mai aspre.

A fost nevoie de intervenția jandarmilor

După ce tricolorii antrenați de Emil Săndoi au pierdut meciul cu Spania, toată lumea se aștepta la o victorie cu Ucraina. Dar lucrurile nu au stat așa, după ce unul dintre jucătorii români a reușit un autogol în propria poarta.

Aproape de finalul partidei, care s-a jucat în data de 24 iunie 2023, ultrașii de la ”Uniți sub Tricolor” au aruncat în teren mai multe materiale pirotehnice. A fost nevoie de intervenția în forță a Jandarmeriei Române pentru ca suporterii să fie scoși afară din stadion.

După incidente, Jandarmeria a anunțat că a aplicat mai multe sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 14.750 de lei.

Totodată, au fost aplicate două sancţiuni complementare privind interzicerea accesului la competiţiile sportive, în cazul unor persoane, pe o perioadă între șase luni şi un an.

După partidă, Federația Română de Fotbal nu a emis niciun comunicat de presă prin care să condamne incidentele de la meciul cu Ucraina.

Situația tensionată de la finalul partidei a fost obiectivul unui dosar de cercetare deschis la UEFA, for care sancționează drastic orice abatere de la regulamentele de fotbal și nu tolerează nicio manifestrae cu caracter rasist.