FRF, amendată 200.000 de euro

FRF, amendată 200.000 de euro

Federaţia Română de Fotbal a primit o amendă-record, de 200.000 de euro, din pricina problemelor constatate la dosarele de licenţiere ale cluburilor care ne-au reprezentat ţara în cupele europene în sezonul precedent.

Amenda este cea mai mare primită vreodată de federaţie şi arată că UEFA nu mai acceptă toată gama de subterfugii prin care cluburile româneşti au încercat să fenteze criteriile financiare impuse la nivel continental. „E adevărat că am primit această amendă. Mâine (n.r. - azi) vom detalia tot materialul. Are vreo şase pagini. Amenda a venit pentru nereguli în dosarele de licenţiere, pentru nereguli la criteriul financiar. Toate echipele, cu excepţia Vasluiului, au avut probleme”, ne-a declarat aseară Mircea Sandu, preşedin tele FRF.

Şeful de la „Casa Fotbalului” susţine că echipele româneşti riscă excluderea din cupele europene în sezonul care va începe peste exact o lună. Un alt oficial FRF a detaliat cum s-a ajuns la această amendă-record: în fiecare an, federaţiile sunt obligate să acorde licenţe cluburilor din prima ligă. Apoi, UEFA face un audit independent, prin intermediul unor firme private specializate în astfel de controale, în care sunt verificate în primul rând echipele participante în cupele europene şi, prin sondaj, alte formaţii din prima divizie.

Firma care face auditul independent elaborează un raport care ajunge înapoi la UEFA. Raportul întocmit pen tru România s-a încheiat cu propunerea de sancţionare a FRF cu suma de 200.000 de euro pentru „neconformi tăţi în procesul de licenţiere”. Banii nu vor fi plătiţi din conturile FRF, ci vor fi reţinuţi de UEFA din fondurile pe care le acordă fiecărei federaţii în parte pentru licenţiere. Cazul este pe masa Comisiei de Disciplină a UEFA, din care face parte şi Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF. Duru: „UEFA nu se teme să ne facă şocuri electrice” Viorel Duru, preşedintele Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF, a avertizat încă în urmă cu câteva zile, într-o declaraţie acordată pentru EVZ în perioada în care se judeca licenţa Universităţii Craiova, că ne aşteaptă „o distracţie pe cinste toată vara”. Oficialul a fost încă de atunci foarte tranşant: „A fost mai întâi cazul Jiul Petroşani (n.r. - în 2006), iar anul trecut cinci dintre cele şase reprezentante ale României în cupele europene au avut probleme cu dosarul de licenţiere. De ani şi ani, noi tot încercăm să-i şmecherim, dar a mers o dată, de două ori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu se poate mereu aşa. Celor de la UEFA nu le este teamă să ne facă şocuri electrice. Probabil că ne vor ridica dreptul de licenţiere”. Această problemă întăreşte teoria că Universitatea Craiova a primit fraudu los licenţa pentru sezonul viitor al Ligii I şi că a renunţat „de bunăvoie” la pre zenţa în UEFA pentru că acolo dosarul oltenilor sigur n-ar fi fost acceptat.

5 dintre cele şase cluburi care au jucat anul trecut în cupele europene au avut probleme la dosare