Statul Islamic, un pistol la tâmpla UE, cu trăgaciul la Washington? | | ANTI-OPINIE
- Mirel Curea
- 29 iunie 2015, 00:00
Așa cum ați putut citi și în cotidianul nostru, Ehud Barak, fost premier al Statului Israel și fost deținător al portofoliilor internelor, externelor și apărării, a făcut o declarație uluitoare, într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc, de limba engleză, Russia Today. Potrivit acestuia, ISIS, Statul Islamic, nu ar fi nici pe departe atât de puternic pe cât pare. „Cred că ISIS a avut succes într-o anumită măsură deoarece nu se confruntă cu un efort concentrat care să distrugă această organizație.
În realitate, nu sunt mai mulți de 30 – 40.000 de oameni. Practic, ceea ce au avut de înfruntat la Ramadi și în alte părți din Irak sunt armate care nu vor să lupte. Când o armată nu vrea să lupte, nu ai nevoie de prea multă experiență pentru a învinge. ISIS nu a avut de dat până acum nici o bătălie adevărată”. „Putem învinge ISIS în două zile!”, ne lasă cu gura căscată fostul ministru al redutabilei armate israeliene.
Câteva zile mai târziu, vinerea trecută, trei atentate teroriste zguduie trei țări, Franţa, Tunisia şi Kuwait. În urma lor, bilanțul probabil provizoriu este cutremurător. În Tunisia au fost uciși 37 de turiști străini și 20 au fost răniți, în Kuwait 25 de șiiți aflați la rugăciune şi-au pierdut viaţa şi peste 200 au fost răniți. Atentatul din Franța, eșuat de la proporțiile plănuite de autor, a avut o singură victimă. În cadrul lui apare, însă, o tragică premieră: prima decapitare jihadistă de pe teritoriul Europei. Până sâmbătă seara, toate cele trei atentate fuseseră revendicate de către Statul Islamic.
Revenind la prima informație, fără doar și poate generalul Ehud Barak știe bine ce vorbește. În afară de funcțiile deținute, arătate mai sus, unele ce pot părea doar politice (totuși, în Israel nu se joacă nimeni cu numiri pe pofta „inimioarei” cuiva, vorba unui clasic!), generalul de parașutiști Barak a fost ani întregi șeful Direcției de Informații Militare, după care a fost șeful Marelui Stat Major. Nu vreau decât să subliniez faptul că generalul poate fi crezut fără clipire, când spune că ISIS „nu este puternic” și că poate fi distrus într-un timp foarte scurt.
Informațiile potrivit cărora SUA ezită să intervină sau să sprijine forțele care se confruntă cu jihadiștii din gruparea Statul Islamic, din motive ce țin de opinia publică americană, sunt contrazise de sondaje: populația este preponderent favorabilă unor asemenea intervenții. Dacă lucrurile stau așa, precum spune generalul Barak, și problema este rezolvabilă în decurs de câteva zile, se nasc legitim o serie de întrebări.
De ce epidemia reprezentată de acțiunile Statului Islamic este lăsată să se transforme în pandemie?
Doar pentru că o asemenea amenințare – iată, după numeroase atentate, în premieră continentul se confruntă cu decapitări, cu atrocități ce nu păreau posibile aici – este în măsura să-i facă pe europeni să accepte bucuroși legi care să le restrângă drepturile și libertățile? Sau, pur și simplu, este o metodă de slăbire a statelor de pe continent, de fapt, a Uniunii Europene?
Președintele Iohannis a anunțat la Bruxelles că MAI va stabili câți refugiați din calea Statului Islamic va primi România. Vor fi de ordinul miilor, iar asta doar într-o primă etapă, aceea a relocărilor din Grecia și Italia, și nimeni nu va putea să știe cu adevărat cine și ai cui sunt.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.