Statul face rost de bani la buget pe vreme de criză. Cum taxează giganții Orange și Vodafone.

Statul face rost de bani la buget pe vreme de criză. Cum taxează giganții Orange și Vodafone.

ANCOM a încasat câte 30 de milioane de euro de la Orange și Vodafone pentru prelungirea licentelor pe care le dețin în banda de 2100 MHz. Anunțul a fost făcut pe site-ul Autorității, într-un comunicat de presă. Noile licențe sunt valabile în perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Banii încasați de ANCOM, 60 de milioane de euro, calculați în lei la cursul BNR sunt virați la bugetul de stat.

Furnizorii de servicii de comunicații, Orange și Vodafone, au achitat, fiecare, contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea până în 2031 a licentelor pe care le dețin.

În cazul RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilita la echivalentul în lei a 25 milioane Euro pentru fiecare. Cele două companii trebuie să achite taxele ce le revin pâna cel mai târziu pe 30 noiembrie 2021, dupa aceea urmând a fi extinse și licențele acestora.

ANCOM a stabilit cuantumul taxei pentru prelungirea licentelor existente în banda de 2100 MHz printr-o consultare publica lansata în luna decembrie 2019. Nivelul acesteia a fost determinat proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licentele Orange si Vodafone si echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licentele RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit comunicatului, Orange, Telekom și Vodafone utilizeaza banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Conform datelor existente la nivelul ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila.