Evenimentul Zilei > Actualitate > Statul a fost mai lent decât cancerul. Cinci copii au rămas orfani de mamă
Statul a fost mai lent decât cancerul. Cinci copii au rămas orfani de mamă

Statul a fost mai lent decât cancerul. Cinci copii au rămas orfani de mamă

Cinci copii din județul Iași au rămas orfani de mamă, dat fiind că autoritățile statului s-au mișcat mai greu decât a evoluat boala.

Statul a fost mai lent decât cancerul.

O femeie din Iași, mama a cinci copii (foto Digi 24), și-a pierdut viața din cauza actelor de identitate. Diagnosticată cu cancer, femeia nu și-a permis tratamentul deoarece nu avea acte de identitate. Astfel, ea nu a putut beneficia de asigurarea de sănătate.

S-a petrecut într-o comună din județul Iași. Cinci copii au rămas orfani din cauză că autoritățile statului s-au mișcat mult mai lent decât boala care le-a ucis mama. Povestea a fost spusă de soțul femeii, Ionel Popa, și a fost prezentată de Digi 24.

Veronica Popa nu avea acte de identitate, atunci când a fost diagnosticată cu cancer. Astfel, ea nu a reușit să primească ajutorul medicilor, dat fiind că nu beneficia de servicii medicale gratuite.

„A mai fost la spital, dar n-au reușit să-i rezolve problema, că ea nu a avut acte. Dacă ai bani, ai mamă și tată. Dacă nu ai bani, nu ai nici mamă, nici tată. Așa e la noi, ce să faci!”, spune resemnat Ionel Popa, tatăl copiilor.

Statul a fost mai lent decât cancerul

Trei ani au durat demersurile Veronicăi Popa pentru a obține acte de identitate și, implicit, o asigurare medicală. A fost nevoie de o acțiune în instanță care s-a încheiat mult prea târziu. Boala evoluase mult prea mult pentru ca tratamentele să mai facă vreun efect.

În urmă cu o lună, Veronica a fost ultima oară la spital, unde a aflat că nu mai are nici o șansă. S-a întors acasă, ca să fie alături de familie în ultimele clipe.

„Ea, săraca, mult ar fi vrut să-și crească copiii, dar…”, a mai spus Ionel Popa.

Cinci copii rămași pe drumuri

În urma Veronicăi Popa a rămas soțul, Ionel Popa, și cinci copii orfani. Aceștia au vise, la fel ca oricare copil de vârsta lor. Maria, unul dintre ei își dorește să facă cee ace nu au făcut alții pentru mama sa. Să-I vindece pe oamenii care nu au bani și nu-și permit un tratament medical.

„Eu vreau să mă fac doctoriță ca să ajut oamenii care n-au bani, să-i vindec”, a spus fetița, la Digi 24.

O altă fată, Elena, spune că mama îi lipsește cel mai mult și spune că își dorește foarte mult să reușească în viață.

„Mama! Pentru mama îmi doresc să fac ceva în viață, să reușesc ceva în viață”, a spus copila.

Băiatul, Ionuț, își ia rolul în serios și spune că el va fi de acum sprijinul familiei și al tatălui.

Centru socio-medical pentru oamenii săraci

Drama Veronicăii Popa l-a determinat pe preotul Dan Damaschin, din Iași să se gândească la o soluție pentru acești oameni.

Preotul, care se îngrijește de 8.500 de copii proveniți din familii nevoiașe, intenționează să înființeze un centru medico-social. Aici, femeile sărace, vor putea beneficia de investigații medicale gratuite.

„Tocmai Veronica a fost cea care ne-a împins de la spate. Ne-a făcut să decidem că nu vom mai accepta ca mame, așa cum a fost ea, să fie lăsate să moară. Pentru că nu au avut bani la vremea respectivă de o investigație de calitate sau, eu știu, de un tratament adecvat”, a spus preotul Dan Damaschin.

Deja a fost identificat un spațiu în municipiul Iași, iar oameni generoși au început să contribuie cu fonduri pentru finanțarea proiectului.