Strada norocoasă: STATUETĂ veche de peste 7000 de ani, descopertiă pe o stradă din DEVA a fost expusă la muzeu

Strada norocoasă: STATUETĂ veche de peste 7000 de ani, descopertiă pe o stradă din DEVA a fost expusă la muzeu

O statuetă veche de peste 7.000 de ani a fost expusă miercuri într-o vitrină special amenajată a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva. Obiectul a fost descoperit în anul 2017 în urma unor cercetări efectuate de specialiști aparținând instituției pe o stradă a municipiului Deva.

Statueta antropomorfă care întruchipează o femeie datează din perioada neoliticului dezvoltat (între anii 5.300-4.800 î. e. n.)  a fost descoperită în urma unor săpături care au scos la iveală urme de așezări din această epocă istorică.

 

 

Arheologii Antoniu Marc și Alexandru Bărbat spun că statueta ar fi făcut parte din instrumentarul de cult al comunității neolitice. Printre descoperiri se numără un obiect religios similar, fragmente de vase ceramice și ustensile din piatră cioplită, os și corn. Tortițele laterale care se pot observa pe statuetă reprezintă brațele femeii. Cu ajutorul acestora, statueta putea fi manevrată și suspendată.

 

Din cauza vechimii, obiectului de cult îi lipsesc fragmenete din zona capului, brațelor și din partea inferioară.

 

„A fost obţinută din pastă grosieră, cu pietricele de diferite dimensiuni în compoziţie. Suprafaţa nu este bine netezită, aspectul general indicând puţină grijă la modelarea ei. În urma arderii în mediu oxidant, piesa a primit culoarea portocalie. Pe suprafaţa ei se pot observa numeroase fisuri şi câteva pete de nuanță cenuşiu-închis, rezultate în urma unor arderi secundare”, precizează reprezentanții MCDR.

 

Statueta aflată în patrimoniul muzeului hunedorean poate fi admirată de vizitatori până la sfârșitul lunii.