Stațiunile montane din România se transformă. Adio sporturi de iarnă!

Stațiunile montane din România se transformă. Adio sporturi de iarnă! Cheile Bicazului. Sursa foto: Doina Sipos.

Stațiunile montane, odinioară simboluri ale iernii și sporturilor de iarnă, se văd nevoite să se adapteze pentru a face față noilor condiții meteorologice și cerințelor turistice.

În acest context, antreprenorii din industria turismului montan sunt nevoiți să se reinventeze, căutând soluții inovatoare pentru a-și menține afacerile profitabile și a satisface cerințele unei piețe în continuă schimbare.

Stațiunile montane se transformă, în încercarea de a rămâne atractive.

Cu iernile tot mai calde și lipsite de zăpadă, schiul nu mai este suficient, astfel că antreprenorii se îndreaptă către alternative precum tobogane alpine, sănii de vară suspendate și parcuri de aventură. Un târg internațional pentru instalații montane, desfășurat la Cheile Grădiștei, a atras o mulțime de investitori interesați să-și protejeze afacerile afectate de schimbările climatice.

Administratorii domeniului schiabil din Buscat, Cluj, își propun să găsească modalități de utilizare a instalațiilor de transport pe cablu și în sezonul estival, după ce sezonul de iarnă nu a fost unul prosper.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Avem în plan să punem 4 - 5 tobogane. Iar al doilea proiect este să facem un traseu pentru o minge din lemn care tot curge, sare, și copiii fug după ea, la fel să fie deservită de telescaun”, a declarat pentru Pro TV Iancu Șerbănescu, administrator domeniul schiabil Buscat.

Cheile Gradistei.

Cheile Gradistei. Sursa foto: Dan Sarafin

Și la Cheile Grădiștei turiștii vor găsi noi activități

La Buscat există deja un parc de distracții destinat copiilor. În ultima perioadă, și alte stațiuni montane s-au orientat către activități de vară. Săniile de vară sau bobiile s-au dovedit a fi de succes. La Cheile Grădiștei, instalația de bob este cea mai populară și atinge o viteză de 45 de kilometri pe oră.

La Lacul Roșu, vizitatorii s-au înghesuit să folosească săniile de vară introduse în funcțiune anul trecut, iar recent a fost inaugurată o altă instalație similară la Vărșag, în Harghita. Totodată, sunt planificate și alte astfel de amenajări în alte zone.

O companie germană cu expertiză în infrastructura de agrement montan are planificate încă patru instalații similare în țara noastră. În portofoliul său se regăsesc și suite de tobogane.

 „Le putem face de forme diferite, închise sau descoperite cu lumini diferite în interior”, a spus pentru aceeași sursă Rene Krahl, producător din Germania.

Un producător de instalații de aventură, cu sediul în Bulgaria, afirmă că are o mulțime de clienți din țara noastră. În prezent, are în derulare trei proiecte de construcție.

 „Proiectele noastre însemană implicare fizică pentru a te distra: să sari, să te târaștri, să te cățeri să zbori”, spune Borislav Atnasov, producător din Bulgaria.

Însă și atracțiile de iarnă trebuie protejate. Situat la peste 1.500 de metri altitudine, domeniul schiabil Șureanu nu a avut probleme până acum cu lipsa zăpezii naturale, însă administratorii iau măsuri de precauție.

 „Zăpadă artificială trebuie privită că o asigurare casco, nu știi niciodată când ai nevoie de ea. E bine să o ai.”, e declarația lui Bogdan Fulea, reprezentantul unui productor de instalații de zăpadă artificială:

Dificultatea constă în faptul că tunurile de zăpadă artificială pot funcționa doar la temperaturi sub zero grade, iar în sezonul trecut au fost puține zile cu temperaturi atât de scăzute.