Aproximativ 40 de urși au fost identificați în jurul stațiunii Băile Tușnad, dintre care 15 exemplare trăiesc în stațiune sau în apropierea ei.

Autoritățile susțin că urșii au venit în mai multe rânduri în oraș și au atacat oamenii.

Cu toate acestea, relocarea animalelor din jurul stațiunii nu este o soluție, întrucât „într-un habitat străin ursul va fi şi mai agresiv”, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Acesta acuză faptul că în România avem de-a face cu un vid legislativ care „permite ca nimeni să nu-şi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte luarea unei decizii”.

Potrivit unui comunicat de presă trimis de Consiliul Judeţean Harghita luni s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce, duminică dimineaţa, doi tineri au fost atacaţi de urs, unul fiind în stare gravă.

„Cei prezenţi au ajuns la concluzia că este nevoie de sprijinirea asociaţiilor de vânătoare în vederea elaborării documentaţiei necesare intervenţiei în cazul exemplarelor periculoase şi trimiterea de urgenţă a acesteia către Minister, care ar trebui să emită de îndată autorizaţia de intervenţie. Jean Adrian-Andrei, prefectul judeţului Harghita, a solicitat conducerii autorităţilor deconcentrate să tratateze cu prioritate toate acele solicitări care sunt în sprijinul soluţionării situaţiei excepţionale de la Băile Tuşnad”, se arată în comunicat.