Stația Spațială Internațională este amenințată de sancțiunile impuse Moscovei
- Dosofteea Lainici
- 26 februarie 2022, 22:46
Șeful agenției spațiale a Rusiei a spus că sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi asupra invaziei Rusiei în Ucraina ar putea distruge cooperarea cu privire la Stația Spațială Internațională (ISS).
După ce președintele Biden a anunțat că SUA va sancționa marile bănci rusești și va impune controale la export pentru a reduce importurile de înaltă tehnologie, directorul general Roscosmos, Dmitri Rogozin, a scris pe Twitter că locația actuală a ISS este sub controlul Rusiei.
„Dacă blocați cooperarea cu noi, cine va salva Stația Spațială Internațională (ISS) dintr-o situație necontrolată?” a spus Rogozin într-unul dintre tweeturile sale. „Există și posibilitatea ca o structură de 500 de tone să cadă asupra Indiei și Chinei. Vreți să le amenințați cu o astfel de perspectivă? ISS nu zboară deasupra Rusiei, prin urmare toate riscurile sunt ale dumneavoastră. Sunteți pregătiți pentru ele? "
În prezent, la bordul avanpostului se află patru astronauți NASA, doi cosmonauți ruși și un astronaut european, potrivit CNN. Un purtător de cuvânt al NASA a declarat pentru CNN că vor continua „să lucreze cu toți partenerii noștri internaționali, inclusiv cu Corporația Spațială de Stat Roscosmos, pentru operațiunile Stației Spațiale Internaționale”.
"Noile măsuri de control al exporturilor vor continua să permită cooperarea spațială civilă SUA-Rusia. Nu sunt planificate modificări în sprijinul agenției pentru operațiunile continue pe orbită și stațiile terestre. Noile măsuri de control al exporturilor vor continua să permită cooperarea spațială civilă SUA-Rusia, ", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Îngrijorările Marii Britanii
Fostul astronaut NASA, Garrett Reisman, a declarat pentru CNN că ISS, care este o colaborare între SUA, Rusia, Japonia, Canada și Agenția Spațială Europeană, nu poate funcționa dacă SUA și Rusia nu cooperează.
„Segmentul rus nu poate funcționa fără electricitate pe partea americană, iar partea americană nu poate funcționa fără sistemele de propulsie care sunt pe partea rusă”, a spus Reisman. "Deci nu poți divorța pe cale amiabilă. Nu poți face o decuplare conștientă."
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul ISS în timpul declarațiilor din Camera Comunelor, declarând că a susținut continuarea colaborării cu privire la ISS, dar că circumstanțele actuale au făcut dificil să „vedeți cum chiar și acestea pot continua normal”, potrivit CNN. Vestea vine în momentul în care Casa Albă a anunțat că-l va sancționa pe președintele rus, Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt de la Moscova, ca răspuns la invazia Ucrainei, potrivit Yahoo News.