Statele Unite sar în AJUTORUL Marii Britanii, după BREXIT. Nu cred că se va face gaură în cer din cauza asta!”

Statele Unite sar în AJUTORUL Marii Britanii, după BREXIT. Nu cred că se va face gaură în cer din cauza asta!”

Washingtonul schimbă macazul, trecând de la amenințări severe, precum cea că Londra va fi tratată ca o țară de categoria a II-a, din punct de vedere economic, la un sprijin direct, pentru a preveni deteriorarea tradiționalelor legături diplomatice și militare dintre cele două state.

După ce a trecut primul șoc provocat de referendumul din 23 iunie, în mintea liderilor lumii începe să se facă, încet-încet, lumină. Marea Britanie, a cincea economie a lumii, nu poate fi izolată. Mai mult, o intrare a ei în criză ar atrage după sine și pe principalii săi parteneri comerciali.

Barack Obama avertiza înainte de Brexit că în cazul unei ieșiri din UE britanicii se vor muta la coada priorităților economice ale Statelor Unite, care, pasămite, se concentrează pe finalizarea acordului comercial trans-oceanic cu Bruxelles-ul.

Dar, în urma reacției convulsive a piețelor, după Brexit, oficialii americani au schimbat tonul, trecând la declarații de sprijin, invocând „relațiile speciale” dintre Statele Unite și Marea Britanie.

Experți economici și din domeniul securității americani, citați de Reuters, afirmă că Washingtonul se va feri să „pună sare pe rana” britanicilor, temându-se să nu compromită angajamentele britanice față de NATO și lupta împotriva terorismului.

O Mare Britanie mai săracă ar putea să nu-și mai permită să aloce 2% din PIB-ul său cheltuielilor de apărare, într-o perioadă de tensiuni cu Rusia, nici să își înnoiască flota de submarine, care reprezintă un element cheie al securității Occidentale și de descurajare anti-rachetă.

Bicholas Burns, fost ambasador american la NATO, declara luni:

„Marea Britanie ar putea deveni mai mică și mai slabă: Dacă acest lucru se întâmplă, atunci se pune întrebarea dacă mai pot să-și permită cheltuieli de apărare suficiente și eforturile de implicare globală. De aceea suntem îngrijorați de ieșirea britanicilor. Marea Britanie era cel mai puternic partener american din interiorul UE.”

Și unii experți economici afirmă că acord comercial trans-oceanic TTIP va fi imposibil de realizat ani buni de acum înainte, fără prezența la masa de negocieri a britanicilor.

Gary Hufbauer, de la Peterson Institute of International Economics, a declarat:

„Declarația cu ‘trecutul la coadă’ va fi uitată de viitoarea administrație, dacă nu cumva și mai devreme. În opinia mea, după Brexit, TTIP este în ‘hibernare’ dacă nu chiar mort.”

Ar fi mult mai ușor pentru Washington să negocieze un acord comercial bilateral cu Londra, mult mai deschisă către comerțul liber decât ceilalți 27 de membri, apreciază Miriam Sapiro, fost oficial la Agenția americană pentru Comerț.

De remarcat că atât secretarul Trezoreriei, Jack Lew, cât și secretarul de stat John Kerry, au căutat să limiteze daunele Brexitului, în declarațiile lor public, evitând să repete amenințatea lui Obama.

Lew a declarat la CNBC că un acord comercial cu UE rămâne o prioritate, dat fiind că se negociază de mai mulți ani, însă nu a exclus negocieri separate cu Marea Britanie, după ce aceasta și UE se vor fi înțeles asupra condițiilor de separare.

„Orice negociere separată cu Marea Britanie va trebui să țină seama de ce se întâmplă între ea și UE. Așa că este în interesul tuturor părților să mențină relații comerciale deschise. SUA și Marea Britanie au o relație specială, strânsă, care va continua.”

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schulz, a adăugat că administrația studiază modul în care Brexitul va afecta negocierile privind TTIP.

„Dacă trebuie să începem să negociem separat cu Marea Britanie, aceasta se va întâmpla de la un nivel mai înalt, dat fiind că avem în spate ani de progrese.”

Schulz a adăugat că relațiile cu Marea Britanie „rămân puternice și calde, așa cum au fost, ele nu au avut de suferit din cauza votului.”

De remarcat, declarația unui alt oficial, citat de Reuters, care a respins orice îngrijorări legate de securitate, după Brexit:

„Nu cred că se va face o gaură în cer din cauza asta.”