România, criticată pentru rerlația cu China. Raport SUA despre poliția paralelă chineză

România, criticată pentru rerlația cu China. Raport SUA despre poliția paralelă chineză Armata chineză Sursa foto: EVZ

București. Statele Unite denunță, într-un raport al Comisiei de Politică Externă a Senatului, aspecte sensibile legate de relația României cu China.

Documentul american face referire la două aspecte. Este vorba despre parteneriatele dintre instituții militare românești cu organizații similare din statul comunist. În al doilea rând se face referire la menținerea secțiilor de poliție chinezești pe teritoriul românesc.

Statele Unite denunță colaborarea cu China comunistă

Autoritățile române sunt criticate pentru parteneriatul dintre Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu cu instituții de învățământ din China comunistă. Raportul transmis de Statele Unite atrage atenția cu privire la secțiile de poliție paralele înființate de Beijing în România.

Raportul, intitulat „Următorii paşi pentru apărarea Alianţei Transatlantice de agresiunea chineză”, a fost întocmit de senatorul republican de Idaho James E. Risch, în iulie 2024. Documentul atrage atenția asupra parteneriatelor dintre academiile militare din mai multe state NATO cu instituții similare din China.

Ne puteți urmări și pe Google News

România este dată ca exemplu pentru parteneriatul oficial dintre Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Universitatea de Inginerie Militară din Nanjing, China. Rapotul arată că Universitatea din Nanjing a avut colaborări cu Academia Militară Regală Sandhurst, din Marea Britanie şi cu Academia West Point, din Statele Unite. La Sandhurst au fost pregătiți recruţi militari chinezi.

Documentul arată că statul comunist a încercat să recruteze foşti piloţi militari din Statele Unite şi NATO. Aceștia erau recrutați să pregătească piloți chinezi după modulele de instrucție și tacticile militare occidentale.

Colaborare polisti chinezi la Dobroiești

Colaborare între Primăria Drobroiești, condusă de Condu Valentin Laurențiu și Poliția chineză Sursa foto: EVZ

Secții de poliție paralelă în mai multe state

Raportul publicat de Statele Unite atrage atenția și în legătură cu secțiile de poliție paralelă, înființate de China comunistă. Acestea funcționează în mai multe state europene. Este vorba despre Serbia, Ungaria, Croația, România, dar și Italia. Ofițerii de poliție chinezi supraveghează comunitățile chineze sub pretextu împiedicării infracțiunilor.

În fapt, sunt ținuți sub monitorizați disidenții și cei care se opun sistemului comunist de la Beijing. Polițiștii chinezi iau parte la operațiuni alături de forțele de poliție autohtone și, în unele cazuri, se implică în anchete, reținând cetățeni de origine chineză sub diferite pretexte. Raportul atrage atenția că polițiștii chinezi ar fi implicați în operațiuni de intimidare și represiune ale Partidului Comunist Chinez în străinătate.

Un astfel de caz a fost semnalat, cu prilejul vizitei lui Xi Jinping în Budapesta. Mai mulți bărbați- cel mai probabil polițiști chinezi - au fost filmați în timp ce șicanau prostatari împotriva regimului de la Beijing.

Între secțiile de poliție paralele este menționată, în raportul elaborat de Statele Unite, și cea de la Dobroiești, județul Ilfov. Aceasta funcționează în baza unui angajament semnat între statul chinez și Primăria locală.

Traian Băsescu despre Armata obligatorie

Armata romana Sursa foto: MaPN

Replica MApN la acuzațiile din Statele Unite

MApN a reacționat la raportul publicat de Senatul din Statele Unite, cu privire la parteneriatele dintre instituțiile militare românești și cele din China. Oficialii ministerului au precizat că nu există un acord de parteneriat semnat de instituțiile militare de învățământ superior cu universități din china comunistă.

Potrivit ministerului, citat de Europa Liberă, relațiile de colaborare dintre cele două tipuri de instituții se bazează pe schimbul de bune practici „în domeniul managementului educațional”. Reprezentanții MApN susțin că nu au existat schimburi de informații clasificate. De asemenea, nu au fost derulate activități care să compromite securitatea națională.

„Colaborarea Academiei Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu cu instituții de învățământ din RPC s-a limitat la participarea, în anul 2019, a trei studenți din cadrul AFT la Săptămâna Internațională a Universității de Inginerie Militară, PLA (AEUPLA), Nanjing, Provincia Jiangsu, iar doi studenți chinezi au desfășurat, în același an, instruire specifică activităților marinărești de bază la bordul Navei Școală «Mircea» – din subordinea Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» din Constanța (navigație costieră și astronomică, navigație cu vele, noduri marinărești, etc).

Acțiunile s-au desfășurat cu respectarea procedurilor naționale aplicabile acestui domeniu, fără împărtășirea de informații privind programa școlară sau elemente privind instruirea militară specifică NATO”, precizează MApN referitor la raportul din Statele Unite.

Revista presei