Statele Unite au încercat să împiedice eliminarea şefului de stat-major rus, relatează New York Times

Statele Unite au încercat să împiedice eliminarea şefului de stat-major rus, relatează New York Times Germania a fost „trezită” de războiul din Ucraina. Schimbările anunțate de Olaf Scholz Sursa foto: Kremlin

Americanii, temându-se de o agravare a conflictului în caz de eliminare a numărului 1 al armatei ruse, le-au ascuns, în aprilie, ucrainenilor vizita generalului Gherasimov.

Statele Unite au încercat să împiedice eliminarea de către forţele ucrainene a generalului Valeri Gherasimov, şeful de stat major al armatei ruse, relatează New York Times. Serviciile de informaţii americane, care au aflat de intenţia lui de a se duce pe linia frontului la sfârşitul lui aprilie, nu au comunicat informaţia Kievului. Deplasarea lui a fost până la urmă descoperită de serviciul de informaţii ucrainean, care a planificat o lovitură, având grijă să avertizeze Washingtonul despre ea.

Americanii, temându-se de o agravare a conflictului în caz de eliminare a numărului 1 al armatei ruse, au vrut să-i împiedice pe ucraineni să-l ţintească pe general. "Le-am spus să nu o facă", a declarat un oficial american pentru New York Times. Dar operaţiunea era deja declanşată şi lovitura a ucis vreo zece ruşi, nu şi pe şeful statului major. De atunci, vizitele şefilor militari ruşi au fost mult reduse.

Din primele zile ale "operaţiunii militare speciale", Ucraina a căutat să-i elimine pe generalii ruşi. Un membru al cercului restrâns al preşedintelui Zelenski a declarat pentru Wall Street Journal că Ucraina dispune de o echipă de informaţii militare dedicată ţintirii ofiţerilor ruşi. Aceştia, stând adesea în proximitatea antenelor radar, ar fi relativ uşor de reperat. Ucrainenii îi ţintesc atunci cu o rachetă antitanc sau o dronă, potrivit lefigaro.fr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patru morţi din cei 14 anunţaţi de Kiev au fost confirmaţi de Moscova. Spre comparaţie, armata americană a pierdut doi generali în timpul războiului din Coreea, care a durat trei ani. "Un ofiţer superior personifică forţele armate" explică pentru Le Figaro Joseph Henrotin (redactorul şef al revistei Défense & Sécurité internationale, specialist în chestiuni de apărare). "Să-l capturezi sau să-l ucizi este perceput ca o victorie".

(Traducere Rador)