Preşedintele Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a anunţat ieri că Statele Unite nu au acceptat în trecut un sistem de supraveghere bancară propus de instituţia pe care o conduce, transmite agenţia Reuters.
Şeful FMI se referă la Programul de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP), adoptat în 1999 ca mijloc de promovare a unor sisteme financiare solide, aplicat apoi de majoritatea statelor europene. SUA nu a aderat la acest proiect însă, potrivit unui document al FMI din august 2007, referitor la economia americană, şi Trezoreria SUA a acceptat să adopte prevederile FSAP, dar abia la sfârşitul anului 2009.
„FMI nu poate fi acuzat că nu a avertizat în privinţa riscurilor de producere a unei crize în sectorul financiar, întrucât Statele Unite au respins o metodă de supraveghere şi reglementare a sistemului bancar propus de instituţie. Nu putem fi făcuţi răspunzători de lipsă de supraveghere, având în vedere că principalul instrument menit să asigure o astfel de activitate nu a fost folosit în această ţară“, a spus şeful FMI.
Strauss-Kahn a explicat însă că FSAP nu este singurul mijloc prin care poate fi supravegheat sectorul financiar şi că băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală americană şi Banca Centrală Europeană (BCE), au reacţionat foarte bine în situaţia de criză. Ieri, miniştrii de finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale din grupul celor şapte mari state industrializate (G7) s-au întâlnit la Washington, pentru a discuta despre cauzele producerii crizei de pe piaţa creditelor, în încercarea de a găsi noi măsuri pentru evitarea reapariţiei acestora.