Editura Evenimentul si Capital

Harta ororilor din Berlin. Pe urmele Stasi, securitatea de stat din fosta RDG

Autor: | | 1 Comentarii | 635 Vizualizari

Supravegherea şi intimidarea erau principalele sarcini ale Stasi. Unde erau închişi deţinuţii, azi se află un muzeu multimedia care arată ororile Stasi.

După o zi lungă de lucru în octombrie 1960, Heinz Brandt și un coleg de-al lui s-au decis să meargă într-un bar din Charlottenburg. În acest cartier din vestul Berlinului, Brandt s-a întâlnit cu Eva Walter. Întâlnirea nu a fost întâmplătoare: atât tânăra femeie, cât și colegul de serviciu sunt colaboratori neoficiali ai Stasi, poliția secretă din RDG, scrie Deutshe Welle.

Planul lor: prinderea lui Brandt, un fost membru al Partidului Socialist German al Unității (SED), adică partidul de stat din RDG, și aducerea lui înapoi în Berlinul de Est. După un an și jumătate, Stasi își îndeplinește obiectivul: Brandt este drogat în locuința lui Walter și este dus în închisoarea Hohenschönhausen aflată în partea comunistă a Berlinului.

Hartă a oraşului marca Stasi

La peste 50 de ani mai târziu, fosta închisoare este acum "Memorialul Berlin-Hohenschönhausen", unde s-a deschis expoziția "Stasi la Berlin", care va putea fi vizitată până pe 31 martie 2020. Expoziția prezintă povești precum cea a lui Brandt – și arată o hartă cu mii de adrese folosite de Stasi la Berlin. Expoziția este rezultatul a doi ani și jumătate de cercetări, inclusiv prelucrarea a peste 10.000 de pagini din dosarele oficiale.

"Suntem primii care am făcut o astfel de hartă. Înainte, nici măcar locuințele oficiale ale Stasi nu erau marcate", spune Jochen Krüger, unul din cei trei cercetători implicați în proiect. "A trebuit să găsim adresele pentru fiecare locuință în parte. În Berlinul de Vest nu am putut găsi aceste adrese, pentru că dosarele fuseseră distruse de Stasi."

Mii de locuinţe

Ministerul pentru Securitatea Statului, pe scurt Stasi, a fost înființat în 1950 de SED sub îndrumarea directă a poliției secrete din URSS. Stasi a funcționat ca poliție internă, organizație secretă, autoritate de investigație și serviciu de informații. A ajutat partidul de guvernământ cu mână de fier pentru a rămâne mereu la putere și a reprimat orice urmă de comportament "subversiv". În acest sens, Stasi s-a infiltrat în absolut toate aspectele vieții sociale din RDG, cu ajutorul unui aparat imens de angajați și colaboratori neoficiali. Stasi a distrus reputații, a izolat oameni și a sprijinit actele de trădare între prieteni și chiar membrii aceleiași familii.

La data dizolvării sale, în ianuarie 1990, Stasi avea 91.000 de funcționari – doar în Berlin cam 40.000. Numărul colaboratorilor neoficiali plătiți se ridica la 180.000, deci cam fiecare al 90-lea cetățean din RDG era informator al Stasi.

La Berlin, poliția secretă redegistă dispunea de cel puțin 4200 de locuri de operare, între care 3459 de locuințe private și case, unde angajații se întâlneau cu agenți secreți; în plus, Stasi mai avea 285 de birouri oficiale, 18 ateliere, închisori și o infrastructură tehnică de invidiat. Doar în Strada Oderberger din cartierul Prenzlauer Berg se găseau 11 locuințe conspirative.

Cercetătorul Krüger explică dificultatea găsirii acestor adrese, care erau schimbate regulat. "Exista o listă cu locuințe conspirative, dar nu știam exact când fuseseră folosite acestea. De aceea ne-am decis să analizăm doar locurile de operare din anii 1988 și 1989. Toate datele au fost verificate din două surse, pentru că până și angajații Stasi făceau greșeli", mai spune cercetătorul.

O plimbare pe tabletă

Pe baza resurselor disponibile - documente, fotografii, materiale video și audio – memorialul Berlin-Hohenschönhausen a creat un spațiu multimedia în care vizitatorii se pot plimba, pe 160 de metri pătrați, într-o imagine virtuală din aer a Berlinului și verifica, cu ajutorul unei tablete, locurile folosite de Stasi la operațiunile sale. Înainte de ridicarea Zidului Berlinului, în 1961, răpirile unor disidenți precum Heinz Brandt din partea vestică a orașului erau la ordinea zilei. Există înregistrări privind peste 400 de astfel de cazuri.

Disidenţii erau urmăriţi şi spionaţi

Codrin Stefanescu s-a DEZLANTUIT! ATAC DUR la colegii sai din PSD: Au stat cu capul la cutie

Pagina 1 din 2


Tag-uri: stasi, berlinStirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI