Start în programul Rabla. Acest tip de solicitanți își pot deschide cont de utilizator
- Ionel Sclavone
- 4 februarie 2022, 18:34
Procedura de lansare a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, pentru achiziția de autoturisme noi, a intrat în linie dreaptă. A fost deschisă aplicația informatică destinată înscrierii persoanelor juridice interesate.
De vineri, 4 februarie, persoanele juridice interesate să se înscrie în programul Rabla vor putea deschide conturi de utilizatori pe aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului prin intermediul unui comunicat de presă.
„Conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programelor Eficienţă energetică în clădirile publice, Iluminat Public şi Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi rămân valabile şi pot fi utilizate pentru accesarea aplicaţiei informatice în vederea participării în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Mediului.
Potrivit sursei citate, pentru persoanele fizice există o altă procedură de accesare a fondurilor guvernamentale. Acestea se vor adresa direct producătorilor validați. Acest lucru se va întâmpla cu începere din 8 februarie 2022.
„Persoanele fizice se pot adresa de marţi, 08.02.2022, producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar din aceeaşi dată, persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe”, a mai transmis Ministerul Mediului.
Rabla Clasic pentru achiziția de autoturisme noi
Pentru Rabla Clasic prima de casare este de 6.000 lei şi de 9.000 de lei, în cazul predării a două autovehicule uzate. La aceste sume se pot acorda și o serie de ecobonusuri:
În valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
În valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou echipat cu motorizare GPL/GNC;
În valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid;
În valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
O altă noutate cu care vine programul în acest an este legat de vechimea autoturismului uzat eligibil pentru casare.
„O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puţin 6 ani de la data primei înmatriculări în România. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanţii având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou”, a precizat sursa citată.
Programul Rabla Clasic pentru motociclete
Ministerul Mediului a precizat că pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei. La această sumă se pot adăuga, de asemenea, ecobonusuri:
În valoare de 1.500 lei, pentru motocicleta nouă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
În valoare de 1.500 lei, pentru casarea unei motocilete cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Noutăți în cadrul Rabla Plus
În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate.
Cuantumul finanţării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau pentru un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP.
În schimbul casării a două autoturisme se acordă 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în system WLTP.
Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
Câți bani se dau pentru motociclete electrice
De asemenea, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin cele două programe