Starea Uniunii 2016, în Parlamentul European. Juncker: UE are nevoie de mai multă apărare

Starea Uniunii 2016, în Parlamentul European. Juncker: UE are nevoie de mai multă apărare

Populismul, șomajul, inegalitatea socială, criza refugiaților, Brexitul și terorismul sunt provocări pentru UE, în opinia oficialului

În urmă cu un an am spus că UE lasă mult de dorit. Acest lucru încă este valabil. Amploarea cooperării noastre este încă prea redusă”, a afirmat Jean-Claude Juncker, în discursul său privind Starea Uniunii Europene. „Prea adesea interesele naţionale sunt aduse în faţă. Să nu înţelegem greşit acest lucru - integrarea europeană nu trebuie să pună pe planul secund interesele statelor naționale. Europa nu poate deveni o oală în care se amestecă totul”, a adăugat preşedintele CE.

Juncker a explicat că se dorește „o Europă mai bună”, dar există divergenţe şi „asta lasă loc pentru un populism galopant”. Liderul executivului comunitar a explicat că în opinia sa populismul nu rezolvă problemele, ci le creează.

Armata UE

Pe de altă parte, Juncker a vorbit despre nevoia înființării unei armate a UE. Lipsa unei structuri permanente a rezultat în risipirea banilor pe misiuni. UE merge mai departe, cu sau fără Marea Britanie, a dat de înțeles Juncker, precizând că negocierile privind Brexitul trebuie să înceapă cât mai curând. El a avertizat că Londra nu va avea acces nelimitat la piața comună a UE, dacă nu le permite cetăţenilor europeni să circule liber pe teritoriul său.

Odată cu Brexitul, se face simțită nevoia unei cooperări mai strânse în domeniul apărării. Britanicii au susținut mereu că ar fi un conflict de interese cu NATO, dar în opinia lui Juncker această armată ar fi complementară NATO. „Mai multă apărare în Europa nu înseamnă mai puțină solidaritate transatlantică”.

Roaming și internet

Printre altele, Juncker a anunțat că CE are un plan pentru ca, în anul 2020, în toate orașele din UE serviciile de internet wireless și de roaming să fie gratuite. Dând un exemplu al modului în care instituțiile UE pot îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor, el a explicat că „atunci când călătoreşti în Europa cu telefonul mobil, vei putea să te simţi acasă oriunde în Europa”.

Frontiere UE

Președintele Comisiei a anunțat că, până în noiembrie, va fi propus un Sistem European de Informații privind călătoriile, un sistem automatizat care să determine cine are voie să călătorească în Europa. Schimbul de informații este important pentru securizarea frontierelor. Va fi întărit Europol, oferindu-i acces mai bun la bazele de date și mai multe resurse. Statele UE trebuie să fie solidare în gestionarea crizei refugiaților, dar vor fi trimiși 200 de grăniceri și 50 de autovehicule la frontiera bulgară, până la finalul anului.