Starea de alertă! Ultima mișcare a premierului Ludovic Orban

Starea de alertă! Ultima mișcare a premierului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a trimis o scrisoare celor doi președinți ai Senatului și Camerei Deputaților în care explică de ce a transmis hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă doar spre informarea Parlamentului, iar nu spre încuviințare.

În cuprinsul scrisorii adresate de premier celor doi președinți ai Camerelor Parlamentare se arată că pentru situaţia prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul instituirii acesteia, Legea 55/2020 precizează atribuţia Guvernului de a se adresa Parlamentului cu o solicitare de încuviinţare.

„Astfel, pentru situaţia prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul instituirii acesteia, în Legea 55/2020 nu este precizată atribuţia Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviinţare. Or, Guvernul României nu poate acţiona în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentul României, respectiv fără ca actele sale să beneficieze de întemeiere în legislaţia în vigoare”, susține Ludovic Orban în adresa pe care a transmis-o către Parlament.

Pe de altă parte, în document, premierul lasă la latitudinea parlamentarilor decizia de a vota pentru încuviințarea stării de alertă, precizând că este de competența Legislativului să interpreteze dacă legea prevedere încuviinţarea prelungirii sau nu.

În completarea scrisorii, premierul a ataşat analiza factorilor de risc şi nota de fundamentare care a stat la baza adoptării HG 476/16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Reacția premierului vine după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, i-au transmis o scrisoare în care îi cer să trimită Parlamentului solicitarea de încuviinţare a prelungirii a stării de alertă, pe baza analizei factorilor de risc.

„Stimate domnule prim-ministru (…) vă solicităm completarea procedurii (...) prin transmiterea către Parlament a solicitării de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă pe baza analizei factorilor de risc, document prevăzut în art. 3 din Legea 55/2020”, au transmis cei doi în documentul I l-au trimis premierului.

Miercuri, birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis să nu voteze, deocamdată, hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alert deoarece în adresa care însoțește actul normativ transmis Parlamentului se arată că acesta a fost trimis spre „informare”.

Acuzații grave de abuz! Se pregătește moțiunea de cenzură pentru dărâmarea Guvernului

Parlamentarii țin Guvernul în corzi. Orban, singur împotriva tuturor