Stare de urgență granița României. Decizie fără precedent, va fi nenorocire

Stare de urgență granița României. Decizie fără precedent, va fi nenorocire Sursa: Arhiva EVZ

Grupul rus Gazprom a respins solicitarea Republicii Moldova de amânare a plății pentru gazele naturale livrate în luna ianuarie. Autoritățile au fost nevoite să anunțe stare de urgență. Sectorul energetic este distrus.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat miercuri că Republica Moldova poate să ofere doar 38 de milioane de dolari din factura totală de 63 de milioane de dolari. Guvernul de la Chişinău a anunţat că va cere joi Parlamentului să introducă starea de urgenţă. Autoritățile încearcă să găsească modalități prin care să salveze sectorul energetic.

Totul a început de la o problemă comercială între Gazprom și fosta republică sovietică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus miercuri că gazele care au fost livrate trebuie plătite de urgență.

Criza energetică revine

"Gazprom ne-a avertizat ieri că dacă nu plătim avansul până la data de 20 ianuarie, va opri livrările de gaze", a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursă: arhivă

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. Pentru a avea o siguranță, responsabilii Gazprom au cerut ca plata gazelor naturale să fie făcută în avans, mai devreme de data de 20 a fiecărei luni.

Nu este pentru prima dată când Republica Moldova anunță situaţie de urgenţă în sectorul energetic. Aceștia au întâmpinat o problemă asemănătoare în octombrie, iar decizia a fost luată pentru 30 de zile. Gazprom a răbufnit și a promis că va opri livrările după ce Republica Moldova nu și-a plătit nici cele mai vechi datorii. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

„Există un contract care a fost semnat în 2006. Acesta a fost prelungit de mai multe ori iar practica era de prelungire pe un an de zile calendaristic. 2021 a fost o excepție, atunci când Moldovagaz a semnat un contract de la 1 ianuarie doar pe 9 luni. Argumentul de bază din partea partenerilor ruși a fost că trebuie utilizată noțiunea „an gazier”, care începe în industria petrolului și gazelor la 1 octombrie. Logica atunci era că de la 1 octombrie va exista un nou contract, cu noi condiții.

Acum am văzut că Federația Rusă a schimbat politica în raport cu Republica Moldova iar contractul a fost prelungit doar pentru o lună și a fost aplicată formula prețului în funcție de bursa internațională.

Este o formulă care defavorizează evident Republica Moldova și consumatorii finali. Urmează să fie purtate discuții la nivelul atât al celor două companii, dar, din câte am văzut, și cu participarea reprezentanților din guvern, care este acționar în compania Moldovagaz și are anumite responsabilități pe domeniul aprovizionării statului cu gaze naturale”, a declarat Eugen Carpov, potrivit agerpress.